Djevojčica iz Ulcinja i njena majka utočište potražili u Albaniji

“Ne znam da li su granicu prešle legalno, ali znam da ih je taksista doveo do Sukobina”, kazao je sagovornik “Vijesti” koji nije želio da mu se pominje ime
62 pregleda 19 komentar(a)
Ažurirano: 20.04.2013. 19:47h

Šestogodišnja djevojčica iz Ulcinja i njena majka Rudina Đokić, koje su nedjelju dana spavale na ledini iza Opštine, nakon što su izbačene iz porodičnog stana, vjerovatno su prešle u susjednu Albaniju iako iz policije i iz ostalih institucija tvrde da ne znaju gdje se nalaze.

Prema saznanjima “Vijesti”, Rudina je sa kćerkicom juče kasno popodne taksijem stigla na granični prelaz Sukobin.

“Ne znam da li su granicu prešle legalno, ali znam da ih je taksista doveo do Sukobina”, kazao je sagovornik “Vijesti” koji nije želio da mu se pominje ime.

Dijete kao kolateralna šteta razvoda braka: Djevojčica spava pod vedrim nebom>>>

Drama još traje: Ulcinjska djevojčica i njena majka i dalje na ulici>>>

Iz policije se nijesu mogle dobiti informacije da li je na graničnom prelazu Sukobin ubilježeno ime Rudine i njene kćerkice. O iznenadnom i misteiroznom nestanku majke i kćerke, juče su svjedočile stvari sa kojih je vjetar skoro potpuno skinuo najlon.

“Nemamo riječi. Prije neku noć dala sam joj dva ćebeta da dijete spava u hodniku, jedno da stavi ispod a drugim da se pokrije. Pomagali smo im i u hrani i konačištu, ali nikad kraja tom zulumu nad djetetom”, kazala je stanarka zgrade ne želeći da joj se pominje ime.

Policija čula za nestanak

Ulcinjska policija, kako je “Vijestima” saopšteno iz Uprave policije, juče je obaviještena o nestanku Rudine i njene kćerke i pokušava da ih pronađe.

Iako Zakon o zaštiti od porodičnog nasilja predviđa hitno postupanje u takvim slučajevima, državni organi, ali i nevladine organizacije koje se bave ovom problematikom, ništa nijesu preduzeli da zaštite djevojčicu, koja se u međuvremenu razboljela, i njenu majku.

Tužno: Ostale su samo stvari ispod najlona

Ministarstvo rada, Centar za socijalni rad, Uprava policije, Tužilaštvo, ombudsman i skoro 500 nevladinih organizacija registrovanih za zaštitu dječjih i prava mladih, prstom nijesu mrdnuli da pomognu žrtvama, od kojih je jedna djete.

Djevojčica je mjesecima trpjela nemaštinu i loše prilike, dijeleći majčinu sudbinu, ali o njenim pravima niko nije brinuo

Ona podsjeća da su ovakvi slučajevi po zakonu p rioritet. Slučaj Ulcinjanke, koja je porijeklom iz Albanije, poznat je ulcinjskom Centru za socijalni rad već odavno jer mu se Rudina Đokić obraćala po sugestiji Hatidže Neljaj, iz tamošnjeg SOS-a za žrtve nasilja.

Ona je “Vijestima” ispričala da Rudinu zna skoro tri godine, koliko traju njeni problemi sa suprugom.

”Obraćala nam se više puta i mi smo je uputili na Centar, jer jedino oni mogu da pomognu u ovakvoj situaciji”, rekla je Neljaj.

Tolerisanje nasilnika

Prema informacijama “Vijesti”, Rudinu Đokić je suprug i ranije izbacivao iz stana, a onda joj dozvoljavao da sa djetetom živi u jednoj sobici. Sve dok ih na kraju nije izbacio na ulicu.

Sa tim su bili upoznati i Centar za socijalni rad i policija, ali sudeći po posljednjim dešavanjima ništa nisu preduzeli da je zaštite.

Djevojčica je takođe mjesecima trpjela nemaštinu i loše prilike, dijeleći majčinu sudbinu, ali o njenim pravima niko nije brinuo.

Rudina Đokić je nakon brakorazvodne parnice izbačena iz porodičnog stana sa kćerkicom, koju joj je sud dodijelio na izdržavanje

U Ministarstvu rada neformalno tvrde da je pomoćnik za taj resor Goran Kuševija dao nalog da se utvrdi šta se tačno dogodilo u Ulcinju, ali da sa zvaničnim stavom neće izlaziti jer je postupak u toku.

Oni neformalno kažu u da su sve preduzeli da se žrtve zaštite. Ombudsman Šućko Baković se, prema informacijama “Vijesti”, nije angažovao da zaštiti prava djeteta. On juče nije odgovorio na pitanja poslata mejlom, dok je telefonske pozive ignorisao.

Uprava policije i Tužilaštvo nijesu objasnili da li su imali zakonski osnov da gone Saida Đokića, koji je maloljetno djete ostavio na ulici.

Rudina Đokić je nakon brakorazvodne parnice izbačena iz porodičnog stana sa kćerkicom, koju joj je sud dodijelio na izdržavanje. Dobila je alimentaciju od 90 eura, ali je ona, kako tvrde iz Centra za socijalni rad, insistirala da se vrati u stan, što Said nije dozvoljavao.

Što se dešava sa ocem i zbog čega je svoje dijete izbacio na ulicu,“Vijesti” nijesu uspjele da saznaju, jer ne mogu da ga pronađu.

Pot škoće da dođu do njega ima i policija. U odgovoru Uprave policije “Vijestima” piše da su njihove kolege iz Ulcinja 15. aprila oko 21.15 časova obaviještene “da se u centru Ulcinja nalazi žena sa nezbrinutim djetetom”.

“Policijski službenici su izašli na lice mjesta, gdje su pronašli majku i dijete i o svemu obavijestili Centar za socijalni rad, kao i zamjenika osnovnog držav nog tužioca u Ulcinju”, saopštila je Uprava policije.

UNICEF prati situaciju

Upoznati smo sa slučajem i smatramo da je država, odnosno relevantne institucije, dužna da zaštiti dijete u ovakvim situacijama. Saglasno našem mandatu nadgledamo slučaj s ciljem obezbjeđivanja zaštite djeteta u što kraćem roku, saopšteno je “Vijestima” iz podgoričke kancelarije UNICEF-a.

Rajka Perović, direktorica Centra za prava djeteta, koji se, kao ni većina ostalih NVO osnovanih da navodno štite dječja prava, prethodnih dana nije osvrnuo na djevojčicu koja spava na ledini, juče je saopštila “Vijestima” da su kontaktirali Centar za socijalni rad u Ulcinju i Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

“Imamo njihovu tvrdnju da su preduzeli sve mjere kako bi osigurali urgentnu zaštitu šestogodišnje djevojčice. Sve mjere preduzete od nadležnih organa su usmjerene za zadovoljenje djetetovog najboljeg interesa u postojećoj situaciji. Insistiraćemo na hitnom zbrinjavanju i zaštiti djeteta”, izjavila je Perovićeva.

Skandalozno ponašanje Centra za socijalni rad

Umjesto da postupe po Zakonu o zaštiti od porodičnog nasilja, kao što tvrdi koordinatorka SOS telefona, na šta treba da ih uputi tužilac, policajci su problem prepustili Centru za socijalni rad.

U Porodičnom zakonu piše i da je država dužna da poštuje i unapređuje prava djeteta i preduzima sve potrebne mjere za njegovu zaštitu od zanemarivanja

“Gospodin Duraku je na isti način tretirao majku, kao nekog ko je žrtva nasilja, i oca nasilnika, koji to jeste po zakonu jer ih je izbacio iz stana”, rekla je ona.

U Porodičnom zakonu piše i da je država dužna da poštuje i unapređuje prava djeteta i preduzima sve potrebne mjere za njegovu zaštitu od zanemarivanja.

“Svi su imali visok prag tolerancije, iako je policija bila dužna da zaštiti žrtve i da ih vrati u porodični stan, kao što propisuje zakon”, objasnila je Međedovićeva.

Ona tvrdi da je porodično nasilje jedna stvar, a sudska odluka nešto drugo. Brakorazvodna parnica ne opravdava oca, kako je ona objasnila, da dijete izbaci na ulicu.

Galerija

Bonus video: