Sindikat tužilaštva: Ranka Čarapić nas ignoriše

“Kad je bilo riječi o tome da su nas zakinuli za prekovremeni rad, tužiteljka Ljiljana Klikovac nam je rekla da nije lijepo da zaposleni u Tužilaštvu tuže Tužilaštvo”
205 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2013. 16:24h

Sindikat tužilaštva očekuje od zamjenika vrhovnog državnog tužioca Veselina Vučkovića da pomogne kako bi se zaštitio standard zaposlenih, a zarade i naknade službenicima i namještenicima izjednačile sa onima koje imaju njihove kolege iz sudstva.

Predsjednik Sindikata Borislav Nedić rekao je juče da je u toku sistematizacija radnih mjesta u VDT, o kojoj oni nijesu obaviješteni, i da strahuju da će im plate i naknade biti još niže.

Nedić i njegove kolege su na jučerašnjoj sjednici sindikata zamjerili dosadašnjoj tužiteljki Ranki Čarapić da ih je ignorisala kada su joj se obraćali ovakvim zahtjevima.

“Kada je sudstvo štrajkovalo, ona je tražila od nas da to ne činimo, obećavši da ćemo dobiti sve što i oni.

Čak nam je sugerisala da ih i ne podržimo. Nijesmo naišli na podršku tužiteljke kada smo, po ugledu na sindikat policije, pokušali da riješimo stambene probleme.

"Vrhovnom tužiocu smo u pismu 30. januara prošle godine iznijeli lošu socijalno-ekonomsku situaciju službenika i predložili da nam pomogne, ali ona nije našla za shodno ni da nam odgovori”, rekao je Nedić

Vrhovnom tužiocu smo u pismu 30. januara prošle godine iznijeli lošu socijalno-ekonomsku situaciju službenika i predložili da nam pomogne, ali ona nije našla za shodno ni da nam odgovori”, rekao je Nedić.

Posao službenika je stopostotno uvećan od kako je tužilaštvo preuzelo istrage, tvrde sindikalci, navodeći da su uposleni koliko i zamjenici tužioca, a da primaju mnogo niže plate.

“Kada je bilo riječi o tome da su nas zakinuli za prekovremeni rad, podgorička tužiteljka Ljiljana Klikovac nam je rekla da nije lijepo da zaposleni u Tužilaštvu tuže Tužilaštvo”, rekao je Nedić.

Sindikat, kako je juče zaključeno, očekuje pomoć prvog tužioca kako bi namještenici i službenici, čije se plate ispod 300 eura, stekli pravo na stanove Fonda za solidarnu stambenu izgradnju, kao što su njihove kolege u Upravi policije i sudstvu.

Sindikat tužilaštva neće prihvatiti dogovor Saveza sindikata sa Ministarstvom finansija da im se u ratama isplati po 150 eura, koliko su nezakonito zakinuti za topli obrok i regres.

Ranka Čarapić

“Kada je sudstvo štrajkovalo, ona je tražila od nas da to ne činimo, obećavši da ćemo dobiti sve što i oni. Čak nam je sugerisala da ih i ne podržimo. Nijesmo naišli na podršku tužiteljke kada smo (...) pokušali da riješimo stambene probleme"

Oni su ostavili kolegama da pojedinačno odluče o tome, ali smatraju da treba da se povedu primjerom onih koji su podnijeli tužbe i presudama dobili višestruko veće cifre.

Nedić je pomenuo da su dosuđeni odšetni zahtjevi po tom osnovu i do 5.300 eura.

“Molimo Zorana Masoničića da nas više ovako ne zastupa.

Zakinuti smo za topli obrok, regres, prevoz, minuli i prekovremeni rad od septembra 2008. do kraja 2012.

Moja plata je pala sa 560 na 380 eura”, rekao je Nedić.

Sastanku sindikata nije prisustvovala predsjednica ogranka u VDT Mira Ivanović, koja je napustila posao u Tužilaštvu, dok sindikatu nije dostavila dokumentaciju i finansijski izvještaj.

Galerija

Bonus video: