Bej Fang: Sloboda medija uslov za evroatlantske integracije

Funkcionerka Stejt departmenta ističe da američka vlada veoma ozbiljno shvata probleme se kojima se suočava nezavisno novinarstvo
1 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2013. 15:08h

Američka vlada problem slobode medija shvata veoma ozbiljno i to je ključna komponenta stabilnog i demokratskog društva, poručila je funkcionerka Stejt departmenta Bej Fang.

Fang je u intervjuu “Vijestima” rekla da je sloboda medija ključna za cilj Crne Gore - evroatlantske integracije.

Fang je prije ulaska u Stejt department, gdje je sada pomoćnica zamjenika državnog sekretara Džona Kerija i u birou za Evropu i Evroaziju zadužena za javnu diplomatiju i odnose sa javnošću, bila novinarka. Izvještavala je iz Kine, Avganistana i Iraka, a kuriozitet je da ima braon pojas u kung fuu.

Kako komentarišete razne pritiske na nezavisne medije u Crnoj Gori od strane vladajuće partije zbog njihovog kritičkog odnosa prema vlasti?

Smatram da svaki napad i svaki pritisak protiv medija, bilo koje vrste, treba ispitati i istražiti. Američka vlada problem slobode medija shvata veoma ozbiljno. I širom svijeta promovišemo slobodu medija kao sastavni dio demokratskog društva.

Godišnji izvještaji potvrđuju da državne institucije ne objavljuju oglase u nezavisnim, nego u najvećoj mjeri u državnim ili provladinim medijima, mimo tržišnih principa? Kako na to gledate?

Kao što znate, u Americi reklamiranje zavisi od tržišta. Smatram da je to pravi način jer svoje ideje i proizvode treba promovisati na način koji im pomaže da dođu do najvećeg broja ljudi i ciljnih grupa. To bi trebalo da zavisi od tržišnih uslova a ne od političkih odluka.

Ali takva situacija nije u Crnoj Gori?

Samo ću reći da treba ispitati takve optužbe, a vlada bi trebalo da bude što je moguće transparentnija.

Vlada je u Crnoj Gori i dalje vlasnik jednog štampanog medija, čije dugove plaća novcem građana, što je pokazatelj da u Crnoj Gori još ne postoji slobodno tržište. Što mislite o tome?

Takva situacija nije u Americi. U Sjedinjenim Američkim Državama nemate velike državne medije koji se takmiče na tržištu. Tržište je jednako za sve i to je jedan od ključnih segmenata naše demokratije. To primorava medijske organizacije da razmisle o svojoj reputaciji, o kvalitetu svog profesionalnog novinarstva. To što moraju međusobono da se takmiče garantuje određeni stepen kvaliteta.

Što je Vaš stav povodom činjenice da brojni napadi i prijetnje novinarima još nijesu razriješeni? Isto tako, prije dvije godine su zapaljena vozila „Vijesti“, ali su počinioci i dalje nepoznati, što se shvata kao poruka vladajućih krugova – znajte da možete biti kažnjeni ako pišete o našoj korupciji.

Prije svega, Sjedinjene Američke Države duboko osuđuju bilo kakve napade na novinare bilo gdje u svijetu. Te napade treba istražiti, a njihove izvršioce bi trebalo što prije izvesti pred lice pravde, u skladu sa vladavinom prava.

Zaista smatramo da bi novinari trebalo slobodno da obavljaju svoj posao i da je njihova uloga da govore o pitanjima pravde i vlasti. Mi očekujemo i od NVO sektora i drugih relevantnih institucija da rade na promovisanju slobode medija širom svijeta.

Kako Vi vidite ulogu medija u demokratskom društvu, kakvo bi Crna Gora trebalo da postane?

Jedanaest godina sam radila kao novinarka prije nego što sam počela ovaj posao, pa je sloboda medija za mene i lično a ne samo profesionalno pitanje. Tokom svojih putovanja sam shvatila da je sloboda medija ključna komponenta stabilnog i demokratskog društva. To je takođe ključno za vaš cilj - evroatlantske integracije.

Zato smatram da je SAD ovdje da podrži te ciljeve, ali takođe sama Crna Gora mora da teži tome. I kao novinarka i kao zvaničnica Vlade vidjela sam da medijske publikacije i dobro nezavisno novinarstvo igraju ključnu ulogu u informisanju građana i oni na više načina mogu promijeniti stavove građana i vlada, kao i vladine politike. To je ta ključna “vočdog” uloga koju oni mogu imati u demokratski društvima.

Galerija

Bonus video: