Marković: Trgovina ljudima je najkriminalnija aktivnost

Marković je istakao da naša zemlja razvija nacionalne mehanizme za borbu na tom planu
61 pregleda 1 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.04.2013. 11:05h

Uz trgovinu narkoticima, oružjem i pranje novca, trgovina ljudima je najkriminalnija aktivnost i jedan od najvećih izazova današnjice, ocijenio je potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i spoljnu politiku Duško Marković.

On je na seminaru “Borba protiv sezonske seksualne eksploatacije” kazao da Crna Gora seminarom pokazuje opredjeljenje da u regionalnoj i međunarodnoj saradnji treba tražiti odgovor za rješavanje te i svih kriminalnih djelatnosti.

„Naša država uz puno uvažavanje činjenice da seksualna ekploatacija, kao jedan od vidova trgovine ljudima, predstavlja najgrublje kršenje osnovnih ljudskih prava, daje jasan odgovor u odnosu na probleme kroz razne strategije i instrumente“, rekao je Marković.

On je istakao da naša zemlja razvija nacionalne mehanizme za borbu na tom planu i uspostavlja međunarodnu saradnju kroz brojne inicicjative i dodao da Crnu Goru uskoro očekuje otvaranje pregovora u poglavljima 23 i 24.

“Otvaranje tih poglavlja predstavljaće svojevrsnu valorizaciju za dosadašnje napore na tom putu, a posebno na planu zaštite ljudskih prava“, naveo je Marković.

Prema njegovim riječima, ni Crna Gora nije izuzeta od problema trgovine ljudima, a “mjereno ljudskim životom”, postojanje makar jedne žrtve više je nego razlog za uzbunu.

Drobnič: Najgnusniji zločin

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Mitja Drobnič, kazao je da se, govoreći o seksualnoj ekspoloataciji, govori o trgovini ljudima, što je, vid kršenja ljudskih prava svakog bića.

„Trgovina ljudima, bilo u svrhu radne ili seksualne ekspoloatacije, jedan je od najgnusnijih zločina. Zato je jedan od prioriteta Evropske unije da to spriječi i da se bori protiv kriminalaca i onih koji zlostavljaju, kao i da pruži pomoć žrtvama“, naglasio je Drobnič. On ističe da, često primamljive ponude za posao tokom ljetnje sezone nerijetko služe kao zavjesa za seksualnu ekspolataciju i predstavlja najčešći cilj trgovine ljudima. Drobnič je dodao da seksualna ekspolatacija, čiji se vrhunac dostiže tokom ljetnje sezone, uzrokuje, ne samo kršenje ljudskih prava, i već donosi i nelegalan profit. Zato se, tvrdi on, kapaciteti policijskih i pravosudnih organa se moraju osnažiti dok nadležene institucije moraju preduzeti dalje korake ka poboljšanju procesa identifikacije žrtava i pružanja neohodne zaštite.

Da je trgovina ljudima zlo koje ne bi trebalo da postoji u 21. vijeku smatra ambasadorka Francuske u Crnoj Gori, Dominik Gazui

“Izuztetno je važno da nadležni organi pošalju poruku žrtvama da će biti zaštićene, a ne odbačene i progonjene“, zaključio je Drobnič. Prema riječima šefa Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima, Zorana Ulame, trgovina ljudima je višedimenzionalni zločin koji pojedincima ukida ljudska prava i slobode i tako predstavlja jedan od najružnijih oblika globalizacije.

Da je trgovina ljudima zlo koje ne bi trebalo da postoji u 21. vijeku smatra ambasadorka Francuske u Crnoj Gori, Dominik Gazui.

„To je moderni oblik ropstva. Žrtve su najčešće djeca, adolscenti i žene koji bi trebali da budu zaštićeni“, istakla je ona dodajući da se borba protiv trgovine ljudi tiče svih.

Dvodnevni multinacionalni seminar “Borba protiv sezonske seksualne eksploatacije” organizuju Kancelarija za borbu protiv trgovine ljudima u saradnji sa Evropskom komisijom i uz tehničku podršku TAIEXA.

Cilj seminara jeste jačanje stručnih kapaciteta predstavnika državnih organa i organizacija civilnog društva u borbi protiv sezonske seksualne eksploatacije i trgovine ljudima, a okuplja veliki broj učesnika iz Crne Gore i zemalja regiona.

Bonus video: