Funkcionerka Stejt departmenta u "Vijestima": Divim se vašem radu

Funkcionerka Stejt departmenta Bej Fang prilikom posjete “Vijestima” ocijenila da treba istražiti pritiske na medije
3 komentar(a)
Bej Fang, Mihailo Jovović, Željko Ivanović, Foto: Zoran Đurić
Bej Fang, Mihailo Jovović, Željko Ivanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 17.04.2013. 11:48h

Funkcionerka Stejt departmeta Bej Fang ocijenila je juče da sve pritiske na novinare i medije treba istražiti, jer je sloboda medija preduslov za demokratiju.

Pomoćnica zamjenika državnog sekretara Džona Kerija, u birou za Evropu i Evroaziju zadužena za javnu diplomatiju i odnose sa javnošću, posjetila je juče redakciju “Vijesti” i razgovarala sa direktorom Željkom Ivanovićem, glavnim urednikom Mihailom Jovovićem i njegovim zamjenikom Neđeljkom Rudovićem o slobodi medija u Crnoj Gori. Na sastanku su bili i predstavnici američke ambasade Šeli Siver i Saša Brajović.

Predstavnici “Vijesti” upoznali su Fang sa istorijatom, vlasničkom strukturom lista i izvorima prihoda, pokazali joj redakciju i obavijestili je o pritiscima koje novinari i ovaj list godinama trpe od vlasti i njima bliskih krugova.

Objasnili su da je riječ o neistraženim napadima na novinare, finansijskim pritiscima u vidu uskraćivanja oglašavanja od državnih organa i institucija, lokalne samouprave, državnih kompanija i privatnih kompanija bliskim vlastima. Takođe, vodi se javna kampanja blaćenja i govora mržnje u državnim i provladinim medijima, u kojoj učestvuju i državni funkcioneri. U tu kampanju odnedavno se uključuju i spin doktori iz inostranstva, saopštili su oni.

Oni su izložili principe uređivačke politike lista i ocijenili da pritisci organizovano dolaze iz vrha vlasti, kao pokušaj da se uguši kritički odnos “Vijesti” prema pojavama u društvu, osujeti uloga koju svaki medij u demokratiji ima - da kontroliše vlast i druge koji imaju moć.

Predstavnici “Vijesti” su objasnili Fang da je na medijskoj sceni u Crnoj Gori vrlo malo medija koje tako doživljavaju svoju misiju, a da je veliki broj njih na neki način pod kontrolom vlasti. Fang je na sastanku rekla da Stejt department poklanja veliku pažnju slobodi medija. “Divim se vašem radu i žao mi je žao mi je zbog ovih stvari”, rekla je ona.

“Veoma je važno imati slobodu medija ukoliko hoćete da imate pravo demokratsko društvo. Stejt department podržava to u svim državama sa kojima sarađujemo. Važno je postarati se da se bilo kakav pritisak na novinare ili medijske organizacije istraži jer to doprinosi i transparentnosti vlade i slobodnom društvu”, rekla je ona u izjavi TV Vijesti nakon sastanka.

Bonus video: