nakon 21 godinu

"Rezultati istraga ratnih zločina jednaki nuli"

Majić je, kako je kazao, nudio i pomoć crnogorskom tužilaštvu u procesuiranju zločina
69 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 16.04.2013. 18:57h

Poslije 21 godinu od zarobljavanja 14 vojnika iz Nikšićko-šavničke grupe na hercegovačkom ratištu rezultati istraga tužilaca u Hrvatskoj i Crnoj Gori tog ratnog zločina, ravni su nuli, poručio je direktor Udruženja boraca ratova od 199. godine Radan Nikolić.

"Razlog je opstrukcija od strane glavnog odvjetnika Republike Hrvatske Mladena Bajića, koji na toj funkciji gura treći uzastopni mandat i potpuna podređenost istom već bivših crnogorskih vrhovnih državnih tužilaca Vesne Medenice i Ranke Čarapić", poručio je Nikolić.

Po zarobljavanju, nad pripadnicima te grupe je, kako je kazao, izvršen ratni zločin zvjerskog mučenja i likvidacija u Vojno-istražnom centru Lora, Split, Duvnu i Hercegovini, pod ratnom kontrolom Hrvatske.

TV Vijesti, Saša Palibrk

Tonči Majić iz Dalmatinskog komiteta za ljudska prava kazao je da je puno dokaza za ono što se desilo crnogorskim državljanima, ali da i dalje nema adekvatne reakcije nadležnih državnih organa dvije države.

On je, kako je kazao, nudio i pomoć crnogorskom tužilaštvu u procesuiranju zločina, ali da ipak ništa nije urađeno.

Majić je podsjetio da je proces u Hrvatskoj stopiran, jer je sud, prema nalogu Bajića, odbio da nastavi postupak dok se svi optuženi je uhapse.

"To je smio način da izigra pravda i međunarodno pravo koje propuisuje da ratni zločini ne zastarijevaju, kazao je Majić, nalašavajući da se ne zna gdje su optuženi, ni da li su živi.

On je najavio da će taj komitet, u saradnji sa drugim organizacija, u narednom periodu predstaviti hrvatskoj javnosti tu situacuju, i nadaju se da će izvršiti pritisak na nadležne organa da djeluju.

Vukan Kovač iz Saveza logoraša Republike Srpske, koji je i sam bio u zloglasnom logoru "Lora", kazao je da će se te organizacije zalagati da pravda bude zadovoljena.

Nikolić je kazao da je pravni osnov za opstrukciju hrvatsko-crnogorski Sporazum o saradnji i gonjeniju počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, kojim nijesu obuhvaćeni zločini koje su hrvatski državljani počinili nad crnogorskim stanovništvom na području te države.

"Zahtijevamo da VDT Crne Gore stavi van snage Sporazum, da ga izmijeni, kako bi istim bili obuhvaćni i zločini nad crnogorskim državljanima u Hrvatskoj", poručio je Nikolić.

Zahtivaće se od nadležnih organa i da pribave dokumentaciju o nastalim licima – crnogorskim državljanima, a koja se odnosi na okolnosti zarobljavanja, stradanja i pronalažena posmrtnih ostataka pripadnika Nikšićko-šavničke grupe.

Galerija

Preporučujemo za Vas