Jasavić: Tužilaštvo kao da je 23 godine u vd stanju

Vrhovnom državnom tužiocu Ranki Čarapić 10. aprila istekao je mandat a njen dosadašnji zamjenik Veselin Vukčević, biće ubuduće vršilac dužnosti (vd) u toj instituciji
58 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2013. 13:43h

U Pozitivnoj Crnoj Gori smatraju da nije dobro da se novi vrhovni državni tužilac bira po sadašnjem ustavnom rješenju, i ocjenjuju da se Tužilaštvo već 23 godine ponaša kao da je u vd stanju.

Vrhovnom državnom tužiocu Ranki Čarapić 10. aprila istekao je mandat, a njen dosadašnji zamjenik Veselin Vukčević, biće ubuduće vršilac dužnosti (vd) u toj instituciji.

Poslanik Pozitivne Azra Jasavić kazala je da Tužilaštvo u prethodne dvije decenije nije bilo u vd stanju, ali da je zbog političkog uticaja vladajućih struktura "uspješno sprovodilo proces obesmišljavanja pravde".

Ona je agenciji MINA kazala da zbog toga misli da kvalitet rada VDT-a, ako ono ostane u vd stanju, neće biti gori od postojećeg.

Upitana kako gleda na opciju da se vrhovni državni tužilac bira po starom sistemu, Jasavić je ocijenila da to nije dobar put.

"Mi u Pozitivnoj vjerujemo da se Tužilaštvo već 23 godine ponaša kao da je u VD stanju, jer pokretanja istrga za korupciju na visokom nivou, ako izuzmemo slučaj Zavala i nije bilo. Ozbiljne borbe sa organizovanim kriminalom, ako izuzmemo par iznuđenih slučajeva, takođe nije bilo", rekla je ona.

Jasavić je navela da u Pozitivnoj smatraju da je potrebno što prije imenovati direktora Uprave policije za koga nije potrebno mijenjati propise.

Prema njenim riječima, potrebno je što prije sprovesti ustavne reforme, u skladu sa preporukama Venecijanske komisije, da bi dvotrećinskom većinom bio izabran državni tužilac. "Ne samo zbog pregovaračkog procesa već zbog pravne sigurnosti naših građana kojima su potrebne nezavisne i snažne institucije".

"Da je tužioca potrebno birati sa dvotrećinskom većinom potvrđuju neprocesuirani slučajevi Snimak, Listing, slučaj Telekom koji tapka u mjestu, slučaj političke korupcije u Nikšiću, slučaj Šarić i Lončar, gdje su te osobe pravosnažno oslobođene za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćene proizvodnje, držanja i stavljanja u promet opojnih droga, zbog nestručnog sastavljanja optužnice", navela je Jasavić.

Ona je kazala da je i u slučaju Bukovice takođe iskorišćeno nestručno sačinjavanje optužnice da bi se pravosnažno oslobodili optuženi.

"Zbog čega se nameće pitanje da li tužilaštvo ne zna svoj posao ili ne smije da zna? Veliki je i broj nerasvijetljenih ubistava i napada na novinare", podsjetila je Jasavić.

Ona je dodala da su nepravosnažno okončani sudski slučajevi ratnih zločina Deportacija, Morinj, Kaluđerski Laz, ali i da su neprocesuirane krivične prijave za korupciju na visokom nivou.

"Na kraju kao najveći dokaz nespremnosti tužilaštva za borbu prtiv organizovanog kriminala prestavlja izjava Vrhovne državne tužiteljke da je tek prije dva mjeseca došla do tužilaštva Bijela knjiga o kriminalu, koju je sačinila Uprava policije prije četiri godine i koja je cjelokupnoj javnosti predstavljena u dobrom djelu preko medija prije takođe četiri godine", zaključila je Jasavić.

Galerija

Bonus video: