Camović predsjednica

Sindikat medija i zvanično formiran

Sindikat do sada ima 300 članova, a očekuju se podaci Monstata o ukupnom broju zaposlenih u medijima
5 komentar(a)
Ažurirano: 13.04.2013. 14:11h

Sindikat medija Crne Gore formalno je konstituisan danas u Podgorici. Održana je konstititutivna skupština, a za predsjednicu te organizacije izabrana je novinarka Vijesti Marijana Camović. Potpredsjednici su Novak Uskoković iz Dnevnih novina i Tina Raičević, novinarka TV Vijesti.

Na sjednici je usvojen statut i programski ciljevi, i ispunjeni su formalni uslovi za registrovanje kod Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Na konferenciji za novinare novoizabrana predjsednica Marijana Camović kazala je prvi cilj sindikata ostvaren, a to je konstituisanje sindikata.

Camović je kazala da ta organizacija planira da uspostavi partnerstvo sa Vladom i poslodavcima, kako bi poboljšali položaj zaposlenih u crnogorskim medijima.

Sindikat je do sada skupio 300 članova, a očekuju se podaci Monstata o ukupnom broju zaposlenih u medijima, kako bi se na osnovu toga utvrdilo koliko procenata zaposlenih u toj djelatnosti je do sada pristupilo sindikatu i da li je taj broj reprezentativan na nacionalnom nivou.

Ukoliko Sindikat medija bude okupljao najmanje 15 odsto od ukupnog broja zaposlenih u medijima, moći će da počne sa pregovorima sa Unijom poslodavaca o granskom kolekivnom ugovoru.

Iz sindikata su najavili da će učestvovati u kreiranju i izmjeni zakona koji se tiču medija u Crnoj Gori, a kao svoj prvi cilj ističu donošenje granskog kolektivnog ugovora i pregovore u vezi sa njim.

Potpredsjednik Sindikata Novak Uskoković podsjetio je da je inicijativa za stvaranje te organizacije pokrenuta prije dva mjeseca, i izrazio je zadovoljstvo što je ona urodila plodom.

Potpredsjednica Sindikata Tina Raičević kazala je da je još ranije postojao prostor za formiranje Sindikata, ali da ni sada nije kasno da se novinari angažuju i poprave svoj status.

Iz te organizacije pozvali su sve kolege da im se pridruže i obrate ukoliko im je potrebna pravna pomoć.

Galerija

Preporučujemo za Vas