Čas (fis)kulture: U dvorištu škole sportska hala, a djeca vježbaju na ledini

“Djeca često padaju (...) Često se dešavaju i lomovi ruku i nogu. Nedavno je pored mene jedna učenica slomila prst”, kaže profesorica fizičkog u OŠ "Risto Ratković"
142 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2013. 20:33h

Osnovna škola “Risto Ratković” ni poslije pola vijeka nema salu za fizičko vaspitanje.

Prije 13 godina sve je “navodilo” na rješenje, kada se Opština obavezala ugovorom, da će “na ime naknade za ustupljeno zemljište, nakon izgradnje, škola trajno i bez naknade koristiti novu sportsku halu”.

Za halu, koja je izgrađena u dvorištu škole, to je bilo najmanje što je Opština mogla da učini. Međutim, ugovor nije poštovan.

Umjesto toga, prije nepune tri godine sindikat i uprava škole su jedva “izmolili” od tadašnjeg predsjednika Opštine Tarzana Miloševića dozvolu da “koriste dio hale prva tri, a ponekad četiri časa”.

Tako je dio učenika prve smjene, i druga, u kojoj su prvačići, treći, četvrti i peti razredi, ostali bez mogućnosti normalnog održavanja nastave fizičkog vaspitanja. Tako se godinama ne zna kome je teže - roditeljima i upravi da gledaju, ili nastavicima fizičkog i djeci da sprovode nastavu.

Najgore je zimi, po mrazu, snijegu i kiši, a nije mnogo bolje ni kad malo više ugrije sunce. Na improvizovanom terenu česte su povrede.

“Djeca često padaju, što uvijek nosi rizik. Često se dešavaju i lomovi ruku i nogu. Nedavno je pored mene jedna učenica slomila prst”, priča profesorica fizičkog Sandra Drobnjak i ističe još i problem čestih prehlada.

Kancelarije i fakulteti

Dio sportske hale Opština je ustupila fakultetima, a otvorene su i brojne kancelarije.

“Zato i to malo časova što koriste u hali, za djecu je često stresno, jer ljudi nerijetko izlaze i opominju ih da ćute i ne ometaju ih.

“I to malo što koristimo halu ne zadovoljava najosnovnije potrebe, jer nema uslova ni za gimnastiku, koja je primarna za pravilan razvoj djece, niti za atletiku (skok uvis, udalj i bacanje kugle). Jedino mogu, mada improvizovano, da se igraju fudbal i košarka”, priča profesorica Drobnjak.

Ona podsjeća da je fizičko vaspitanje važno koliko i drugi predmeti, ako ne i najvažnije, jer je u direktnoj vezi sa fizičkim i psihičkim zdravljem djece.

Neadekvatni uslovi: Svetlana Drobnjak (Foto: J Ćetković)

“Rijetko bavljenje fizičkim vaspitanjem glavni je uzrok lošeg držanja tijela, krive kičme i drugih deformiteta. I ne samo to. Djeca naše škole teško mogu da urade običnu vježbu savijanja i doticanja poda rukama”, upozorava Drobnjak.

Problem oko fiskulturne sale i terena više puta su, kroz odbornička pitanja, predočavali odbornici u lokalnom parlamentu (tadašnji LS i SNP). Međutim, Opština nije imala sluha da iznađe neko pravo rješenje i riješi problem. Ipak, prije tri godine krenulo se sa mrtve tačke stvaranjem planskih pretpostavki za gradnju.

Savjetnik Sekretarijata za uređenje prostora Budimka Bošković kaže da je DUP-om za naselje Nikoljac, donesenim krajem 2009, planirana dogradnja fiskulturne sale, učioničkih i pomoćnih prostorija.

Muke zbog donacije

Donacijom iz Danske, od oko 50.000 eura, Opština je izgradila travnati teren u dvorištu škole. Gazdujući terenom, Opština jedno vrijeme nije dozvoljavala školi njegovo korištenje

No, fiskulturna sala nije jedina muka nikoljačke škole, pošto ih je “glava zaboljela” čak i od donacije.

Donacijom iz Danske, od oko 50.000 eura, 2007. godine Opština je izgradila travnati teren u dvorištu škole. Gazdujući terenom, Opština jedno vrijeme nije dozvoljavala školi njegovo korištenje. Ipak, popustili su.

Međutim, buka, galama i nerijetko prebacivnaje lopte u dvorište počelo je da smeta porodicama koje žive pored terena, i to toliko da su presavlili tabak i zatražili zaštitu pred sudom.

Direktor škole Sinan Spahić kaže da su dvije porodice tužile školu i Opštinu, tražeći da se ispod igrališta podigne fizička i zvučna izolacija.

“Porodice su tražile da se podigne ne samo betonska izolacija širine igrališta i visine oko četiri metra, već i zvučna, visine šest metara. Te porodice su i dobile spor pred sudom.

Kako je ta investicija, osim neuklapanja u plansku koncepciju, neopravdano velika, odlučeno je da se teren ne koristi“, ispričao je “Vijestima” direktor Spahić.

Sudski postupak

O tome kako je moguće da je umjesto nekog rješenja potrošen toliki novac, Sošić kaže da “Opština neće ostati na tome”

Kako je kazao direktor Direkcije za imovinu i zaštitu prava opštine Ljubomir Sošić, pošto škola i Opština nijesu u ostavljenom roku izgradile betonski i zaštitni zid “sud je, na predlog izvršnih povjerilaca, ostavio nakadni rok i odredio sudske penale od po 20 eura školi i Opštini, ukoliko se u naknadnom roku ne izvrši obaveza po presudi”.

“Opština je, nakon pravosnažnosti, pokušala više puta da postigne dogovor. Međutim, iako je teren bio konzerviran, porodice se, i pored obećanja da neće, odlučuju da podnesu predlog za izvršenje i naplate iznos od 16.640 eura, koji je skinut sa računa Opštine”, kaže Sošić.

O tome kako je moguće da je umjesto nekog rješenja potrošen toliki novac, Sošić kaže da “Opština neće ostati na tome”.

“Opština i škola su podnijele tužbu radi proglašenja izvršenja nedopuštenim i taj postupak je u toku”, pojasnio je Sošić.

Novinarka “Vijesti” je prilikom obilaska škole zatekla potpuno devastiran travnati teren. Direktor Spahić kaže da su nešto infrastrukture uspjeli da sklone, ali da je najveći dio uništen.

“Sve što je moglo da se polomi, prereže, počev od raznih žica do gvožđa, odneseno je. Čak je više puta paljen”, ispričao je direktor Spahić.

Djeca ne znaju za kozlić i strunjaču

Zamjenik direktora OŠ “Risto Ratković”, Nebojša Korać, kaže da je izgradnja fiskulturne sale planirana još 1964, ali da od tada nije ništa urađeno.

“Nedostatak sale za fizičko vaspitanje za oko 600 učenika je veliki hendikep. U posljednjoj školskoj godini upisano je samo 40 učenika, što je za odjeljenje manje nego u prethodnoj. Jedan od razloga što djeca odlaze u druge škole je i nedostatak sale.

Poseban je problem kada djeca odu u srednju školu, a ne znaju ni kako izgleda kozlić ili strunjača, niti umiju da urade neku vježbu.

Zbog toga dobijaju niže ocjene. Zato izgradnja fiskulturne sale nije samo potreba, već i obaveza prema djeci i školi”, kazao je Korać.

Sastanak 16. aprila

Na predlog Savjeta roditelja, Školski odbor je uputio zahtjev Opštini Bijelo Polje i Ministarstvu prosvjete i sporta od kojih traži hitno rješavanje problema oko izgradnje sale za fizičko vaspitanje. Predložene su mogućnosti fiskulturne ili balon sale.

Gradonačelnik Opštine Aleksandar Žurić kaže za „ Vijesti“ da su u Opštini svjesni da postoji veliki problem oko izgradnje fiskulturne sale i korišćenja sportske dvorane, „ali da se jedino može rjšešavati ako ga sagledamo u okviru nadležnosti“.

“Regulativa je jasna - da su svi objekti škola u nadležnosti Ministarstva prosvjete i sporta. Ipak, s obzirom na specifičnost problema, uputićemo predlog Ministarstvu da u plan investicija za 2014. uvrsti gradnju fiskulturne sale.

Onda će i Opština, sa svoje strane, kao i do sada, biti aktivan partner u izgradnji. Do tada, sastaćemo se sa predstavnicima uprave škole, Školskim odborom i Savjetom roditelja i zajednički razmotriti njihove zahtjeve. Tako će Opština pokušati da pomogne, kako bi na najbolji način prevazišli postojeću situaciju“, kazao je Žurić.

Sastanak je zakazan za 16. april.

Galerija

Bonus video: