Transrodna osoba iz CG uspješno promijenila ime, iako još čeka promjenu pola

MUP dozvolilo izmjenu prvog ličnog imena trans muškarcu koji je biološki rođen u ženskom polu
86 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 10.04.2013. 16:16h

Iako još okončala postupak rodne konfirmacije, odnosno nije završila medicinski tretman prilagođavanja pola rodu, danas je prva transrodna osoba u Crnoj Gori uspješno promijenila svoje prvo lično ime, saopšteno je iz LGBT Foruma Progres.

"Uz uvažvanaje postojećih propisa Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je dozvolilo izmjenu prvog ličnog imena trans muškarcu koji je biološki rođen u ženskom polu. Iskustvo stvarnog života u željenom rodu i izmjena prvog ličnog imena predstavljaju važne faze procesa rodne konfirmacije. Ova osoba odlučno čeka nastavak procesa - hormonsku terapiju i hirušku operaciju", navodi se u saopštenju.

Prema podacima LGBT Foruma Progres u posljednje tri godine dvoje crnogorskih državljana je uspješno okončalo administrativne procedure u vezi sa određivanjem novog matičnog broja i izdavanjem ličnih dokumenata po izvršenoj promjeni pola. Svi oni jako su zadovoljni odnosom crnogorskih vlasti i ukupnim tretmanom u MUP-u.

Ističu da je postupak bio efikasan i krajnje blagovremen uz punu potvrdu ljudskog dostojanstva.

"NY Times": Srbija je raj za promjenu pola >>>

U Srbiji moguća promjena pola o trošku države >>>

Prema podacima LGBT Foruma Progres u posljednje tri godine dvoje crnogorskih državljana je uspješno okončalo administrativne procedure u vezi sa određivanjem novog matičnog broja i izdavanjem ličnih dokumenata po izvršenoj promjeni pola

Naime, član 6. Zakona definiše obavezne rubrike u obrascu lične karte. Naglašeno je da je jedna od njih i rubrika o polu osobe kojoj se izdaje javna isprava. Zatraženo je da se kroz uvažavanje relevatnih standarda u oblasti ljudskih prava, preporuka Savjeta Evrope u vezi sa izražavanjem rodnog identiteta ali i potreba i zaštite dostojanstva transrodnih osoba omogući da oni koji to ne žele ne opredjeljuju po pitanju pola.

"Predlog je da ta rubrika bude prazna ili, kao alternativa, da se potpuno briše iz obrasca lične karte ili da se omogući izjašnjavanje u željenom polu i rodu, bez obzira na fazu započetog postupka rodne konfirmacije", navode u LGBT Forum Progres.

Bonus video: