Čarapić istekao mandat, Vučković preuzeo rukovođenje tužilaštvom

Čarapić je ranije nagovjestila da će razmisliti o tome da li će se kandidovati za funkciju VDT, nakon što Tužilački savjet raspiše konkurs
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2013. 08:28h

Nakon što je Tužilački savjet konstatovao da je Ranki Čarapić istekao petogodišnji mandat, ovlašćenja je juče preuzeo njen zamjenik Veselin Vučković.

Do formalnog odlaska VDT, Vučković će rukovoditi vrhovnim tužilaštvom na osnovu odluke Čarapićeve iz januara ove godine.

To je obaveza prvog tužioca po Zakonu o državnom tužilaštvu, koji propisuje da VDT za svaku kalendarsku godinu donosi plan rada, kojim određuje zamjenika koji će je zamijeniti u slučaju spriječenosti da obavlja funkciju.

Za 2013. svoja ovlašćenja Čarapićeva je delegirala Vučkoviću. On se, međutim, neće potpisivati kao vršilac dužnosti VDT, već će rukovoditi tužiocima kao zamjenik VDT-a.

Veselin vučković i Ranka Čarapić

O isteku mandata VDT prethodno je Tužilački savjet obavijestio ministar pravde Duško Marković.

Iz Tužilačkog savjeta saopštili su da će VDT Ranki Čarapić funkcija prestati danom donošenja odluke u Skupštini, a ako to poslanici ne urade u roku od 30 dana, funkcija će prestati istekom tog roka.

Prema informacijama “Vijesti”, Tužilački savjet je nakon sjednice uputio Skupštini obavještenje da je Čarapićevoj istekao mandat.

Iako prema Zakonu o državnom tužilaštvu, Tužilački savjet oglas za novog VDT-a može da raspiše tek nakon što Skupština potvrdi prestanak mandata ,”Vijesti” saznaju da je procedura već pokrenuta kako se ne bi gubilo vrijeme.

TV Vijesti, Svetlana Đokić

Prema informacijima “Vijesti”, na jučerašnjoj sjednici je konstantovano da mjesto VDT ne može biti upražnjeno dugo, pa je Tužilački savjet, kako je navedeno u saopštenju, već donio odluku o raspisivanju oglasa.

Ona je upućena Službenom listu, ali će biti objavljena tek nakon što formalno od Skupštine dobiju potvrdu o prestanku mandata doskorašnjem VDT-u, objašnjeno je “Vijestima” iz Tužilačkog savjeta.

Odlučeno je i da se raspišu oglasi za zamjenika VDT, dva zamjenika višeg državnog tužioca u Podgorici, osnovnog državnog tužioca u Pljevljima, dva zamjenika osnovnog državnog tužioca u Podgorici i za zamjenika osnovnog tužioca u Bijelom Polju

Sagovornici “Vijesti” iz vrha pravosuđa ne isključuju mogućnost da se novi izbor prolongira nakon promjene Ustava. Tada više neće biti dovoljni samo glasovi vladajuće koalicije, ukoliko se prihvate sugestije Venecijanske komisije.

Na nužnost što hitnijeg izbora novog starješine tužilaštva juče je ukazao i predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić.

"Zakon se zna. Rokovi se znaju kada ističe mandat. Tužilački savjet je trebalo da obavi svoju funkciju i parlament bi bio spreman da to odluči. Takvi propusti su nepotrebni i ne doprinose našoj poziciji pred odluku o otvaranju pregovora za poglavlja 23 i 24”, rekao je Krivokapić, prije nego se Tužilački savjet oglasio.

Odlučeno je i da se raspišu oglasi za zamjenika VDT, dva zamjenika višeg državnog tužioca u Podgorici, osnovnog državnog tužioca u Pljevljima, dva zamjenika osnovnog državnog tužioca u Podgorici i za zamjenika osnovnog tužioca u Bijelom Polju.

Takođe, Tužilački savjet imenovao je Feriha Muratovića za osnovnog državnog tužioca u Ulcinju, a Radovana Đurišića, Radmilu Gačević i Slađanu Španjević i za zamjenike osnovnog državnog tužioca u Baru.

Čarapić neće da priča o eventualnoj kandidaturi

Ranka Čarapić je "Vijestima" kazala da ne želi da komentariše proceduru nakon isticanja njenog mandata, pojašnjavajući da će sve biti jasno u saopštenju Tužilačkog savjeta.

"Sve je objašnjeno u saopštenju", kazala je Čarapićeva.

Ona nije željela da odgovori ni da li će se možda ponovo kandidovati na konkursu za isto mjesto u VDT-u.

Primjer kako ne treba raditi

Izvršna direktorica CGO Daliborka Uljarević smatra da je Čarapićeva svojim primjerom pokazala kako ne treba da se radi.

Ona smatra evidentnim da je Čarapićeva imala loše rezultate u ključnim pitanjima za dalju evropeizaciju Crne Gore, gdje, kako ističe, prije svega misli na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala kao i nedostatak kapaciteta, “za šta je ona direktno odgovorna”.

“Nadam se da će ovo biti, i u skladu sa političkim prestrojavanjima sada u Crnoj Gori, prilika da SDP pokaže otvorenost i da napravi jednu vrstu dogovora i sa opozicijom oko onog kandidata koji će biti svima prihvatljiv i koji će ovu instituciju dovesti na nivo profesionalnosti koji joj zabrinjavajuće dugo nedostaje”, istakla je Uljarevićeva. Takođe smatra da novi kandidat treba da sprovodi zakon i da se oslobodi političkog uticaja koji je, prema njenim riječima, bio jedan od snažnih karakteristika u periodu mandata Ranke Čarapić.

Galerija

Bonus video: