Stop prisilnim brakovima: Maloljetnicu dvaput udavali zbog novca

Skupštinski Odbor za rodnu ravnopravnost organizovao raspravu o prisilnim brakovima u romskoj populaciji
2 komentar(a)
protest nasilni brakovi, Foto: Boris Pejović
protest nasilni brakovi, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.04.2013. 13:19h

Iako ima samo 17 godina Romkinja Sabajka Radosavljević već iza sebe ima dva braka i ćerku od dvije godine.

Kako je ispričala pred članovima skupštinskog Odbora za rodnu ravnopravnost, u prvi brak je stupila svojevoljno sa nepunih 14 godina, a njena "cijena" bila je 2.000 eura.

"Svim snagama ću se boriti da moja kćerka ne krene mojim stopama, već da zna svoja prava"

Sabajkini novi problemi nastaju kada su njeni roditelji bili primorani da je udaju za drugog, kako bi vratili pare porodici prvog muža.

"Našla sam se u još težoj situaciji, maltretirana sam od supruga i cijele porodice, bila sam mučena, zatvarana kao stoka, bez osnovnih ljudskih prava. Ostala sam u drugom stanju, rodila djevojčicu", ispričala je ona.

Radosavljević je rekla da je nakon nekog vremena uspjela da pobjegne i iz te kuće, te da trenutno sa kćerkom živi kod roditelja:

"Svim snagama ću se boriti da ona ne krene mojim stopama, već da zna svoja prava".

Direktorka Instituta socijalne inkluzije Biljana Alković kazala je da je obrazovanje jedini održivi način izlaska iz siromaštva i čuvar dostojanstva romskog naroda

Predstavnica Ženske REA mreže “Prva” Fatima Naza naglasila je da nije riječ o običaju, i da to nije nikad ni bio.

Direktorka Instituta socijalne inkluzije Biljana Alković kazala je da je obrazovanje jedini održivi način izlaska iz siromaštva i čuvar dostojanstva romskog naroda.

“Zato i predlažem da se osnaži podrška za obrazovanje mladih Romkinja i Egipćanki, ali i Roma i Egipćana, jer će i oni jednog dana biti roditelji i odlučivaće o tuđim sudbinama”, rekla je ona.

Sjednica zbog opozicije postala samo sastanak

Sjednica skupštinskog Odbora za rodnu ravnopravnost pretvorila se usljed nedostatka kvoruma u sastanak tri članice tog tijela sa predstavnicima državnih organa, međunarodnih organizacija i nevladinog sektora.

Nakon što je poslanica Pozitivne Ana Ponoš upozorila da se o temi prisilnih brakova u romskoj i egipćanskoj populaciji treba razgovarati pred predstavnicima svih političkih klubova, predsjednica Odbora Nada Drobnjak ipak je odlučila da se sastanak održi.

“Mislim da je riječ o jednoj izuzetno važnoj temi, pa sam odlučila da ovo u stvari bude sastanak. Svi poslanici su pozvani na obilježavanje Svjetskog dana Roma”, kazala je drobnjak.

Ponoš je odgovorila da podržava raspravu i o toj temi, ali da je politička kriza uzrokovala nedolazak poslanika opozicije, nakon čega je i ona napustila sjednicu. Od članova odbora, pored predsjednice, bile su prisutne još Branka Tanasijević (DPS) i Ljerka Dragićević (HGI).

Bonus video: