Željku Vešoviću zarobljena cijela plata zbog 145 eura duga

Portparolka Erste banke Dragana Crvenica saopštila je da su odblokirli račun Vešovića istog dana kada je i obaveza uplaćena
119 pregleda 6 komentar(a)
Erste banka, Foto: Arhiva "Vijesti"
Erste banka, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 09.04.2013. 19:28h

Željko Vešović optužio je juče nadležne u Erste banci da su "iznad države, zakona i suda", jer od petka do juče nije mogao da podigne platu zbog blokade računa.

On je pojasnio da mu je račun nedavno blokiran, nakon što je banka dobila presudu Osnovnog suda da se sa njegovog računa osiguravajućoj kući "Sava Montenegro" isplati 125 eura i još 2O na ime sudskih troškova.

Vešović je istakao da je njegova zarada višestruko veća od iznosa koji je morao da plati i da banka nema pravo da mu blokira račun i onemogući da podigne ostatak novca.

On tvrdi da je takvim potezom banke ugrožena njegova egzistencija.

Portparolka Erste banke Dragana Crvenica saopštila je da su odblokirli račun Vešovića istog dana kada je i obaveza uplaćena.

“Banka blokira račune fizičkih lica na osnovu sudskog rješenja o izvršenju, koje se dostavlja svim bankama koje posluju u Crnoj Gori. U konkretnom slučaju, iznos naveden u rješenju Osnovnog suda isplaćen je sa računa klijenta izvršnog dužnika na račun povjerioca u ponedjeljak, što je prvi radni dan nakon priliva sredstava. Istog dana je i odblokiran račun klijenta, bez odugovlačenja, kada je i obaveza uplaćena”, pojasnila je Crvenica.

Vešović, međutim, tvrdi da u petak nije mogao da podigne novac i da su mu službenici banke saopštili da je račun blokiran, uputivši ga da iz osiguravajuće kuće “Sava Montenegro” uzme potvrdu da je novac, koji su uplatili, legao na njihov račun.

Vešović tvrdi da je banka mogla da blokira samo polovinu plate

On je kazao da mu je rečeno da potvrdu odnese u Osnovni sud, koji bi potom banci poslao potvrdu o uplati novca.

“Službenici Erste banke znaju da su uplatili novac i ne razumijem zašto moram čekati da im to potvrdi osiguravajuća kuća i Osnovni sud”, rekao je Vešović, istakavši da u sudskoj presudi stoji da banka može blokirati samo polovinu njegovog ličnog dohotka.

Bonus video: