Savjetovalište za LGBT osobe imalo 1.703 posjete tokom 2012.

U prethodnom periodu Juventas je podržao organizovanje više žurki i drugih večernjih okupljanja LGBT osoba
0 komentar(a)
Split Pride, Foto: LGBT Forum Progres
Split Pride, Foto: LGBT Forum Progres
Ažurirano: 06.04.2013. 12:59h

Kroz Savjetovalište za LGBT osobe i rad na terenu širom Crne Gore, NVO Juventas je tokom 2012. godine ostvario kontakt sa 228 LGBT osoba u prvoj i 344 u drugoj polovini godine.

Sa ovim brojem LGBT osoba, kako se navodi u saopštenju Juventsa, ostvaren je direktan kontakt ukupno 2417 puta kroz različite aktivnosti koje ta NVO realizuje na programu promocije i zaštite ljudskih prava.

Juventas je u februaru 2011. godine otvorio Svejetovalište za LGBT osobe koje predstavlja Dnevni centar, odnosno centar za okupljanje i druženje. Ova aktivnost predstavlja dopunu aktivnostima terenskog rada, koji Juventas među LGBT populacijom obavlja od 2006. godine sa ciljem pružanja medicinskih i psiho-socijalnih usluga.

Kako se navodi, Sajetovalište za LGBT osobe je tokom prošle godine zabilježilo 1703 posjete.

"Savjetovalište su posjećivali i članovi porodica i prijatelji LGBT osoba, što je posebno ohrabrujuće i na bazi čega započinjemo realizaciju novih aktivnosti s ciljem formiranja podrške porodicama i prijateljima u procesu Coming Out-a njihovih bliskih osoba", piše u saopštenju Juventasa.

U okviru Savjetovališta za LGBT osobe čiji rad je definisan kao socijalno-zdravstveni model rada u zajednici. Organizuju se sledeće aktivnosti:

  • okupljanja LGBT osoba
  • kontinuirano organizovanje radionica, druženja
  • kulturni događaji
  • savjetovanje sa psihologom/škinjom
  • savjetovanje sa medicinskim radnikom/com
  • savjetovanje sa obučenim vršnjačikim savjetnicima/cama
  • preventivni zdravstveni servisi LGBT osobama

U prethodnom periodu Juventas je podržao organizovanje više žurki i drugih večernjih okupljanja LGBT osoba u više gradova u Crnoj Gori.

Realizovane aktivnosti podržane su od strane Globalnog Fonda za tuberkolozu, AIDS i malariju, posredstvom UNDP kancelarije u Podgorici, kao i ILGA Europe.

Bonus video: