85 godina od dolaska prvih jugoslovenskih podmornica

U sklopu proslave jubileja podmorničarstva, u Tivtu je sinoć promovisana knjiga “Slomljeni periskop”
459 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 06.04.2013. 10:32h

Udruženje građana „Podmorničar“ iz Tivta i kompanija Porto Montenegro, sinoć su u prostorijama Porto Montenegro Yacht Club-a na Seljanovu, priredili multimedijalno veče posvećeno 85-toj godišnjici dolaska prvih jugoslovenskih podmornica u Boku Kotorsku.

Novoizgrađene podmornice „Hrabri“ i „Nebojša“ u pratnji pomoćnog broda „Hvar“, 8. aprila 1928, stigle su u Tivat iz Velike Britanije gdje su napravljene po narudžbi tadašnje Kraljevske mornarice Jugoslavije. Na taj dana zvanično je započelo jugoslovensko podmorničarstvo koje je, kao jedan od najprestižnijih i tehnološki najizazovnijih vidova oružanih snaga, trajalo do 2005, kada su posljednje podmornice odlukom vojnog vrha tadašnje SCG, povučene iz operativne upotrebe.

Tim povodom u Tivtu se okupilo nekoliko desetina bivših jugoslovenskih podmorničara, kao i čelnici Udruženja podmorničara iz Beograda, Ljubljane i Pule. Manifestaciji održanoj u Porto Montenegro Yacht Clubu, pored ostalih, prisustvovali su i nekadašnji savezni sekretar za narodnu odbranu SFRJ i načelnik Generalštaba JNA, admiral flote Branko Mamula, nekadašnji komandant JRM admiral Fridrih Moretti, aktuelni komandant Mornarice VCG, kapetan bojnog broda Darko Vuković i potpredsjednik Opštine Tivat Krsto Bošković.

Na bogat istorijatove djelatnosti i višedecensijku vezu Tivta i Boke sa podmorničarima podsjetio je predsjednik Udruženja „Podmorničar“ Tivat i posljednji komandant nekadašnje 88.Flotile podmornica, kapetan bojnog broda Rajko Bulatović.

On je naglasio da je nekadašnja SFRJ bila jedna od samo 11 država svijeta koje su bile u stanju samostano konstruisati, razvijati i graditi podmornice kao tehnološki najkomplikovanije ratne brodove uopšte. Tokom 77 godina postojanja jugoslovenskog podmorničarstva, kroz operativnu upotrebu u jedinicama kraljevine i socijalističke Jugoslavije, odnosno SRJ-SCG, prošlo je ukupno 12 velikih i 7 malih, tzv. džepnih podmornica, a podmorničar su bili i jedina jedinica u jugoslovenskim oružanim snagama koji su težište borbenih dejstava mogli prenijeti daleko od naše teritorije, bukvalno „u dvorište“ eventualnog neprijatelja. “Poznati događaji doveli su do toga da sada nijedna država na istočnoj obali Jadrana, od Hrvatske do Albanije danas nema nijednu podmornicu osim u muzejima”, zaključio je Bulatović.

Okupljene su u ime Udruženja podmorničara iz Beograda, Ljubljane i Pule pozdravili Dragan Kosanović, Vojko Gorup i Damir Klarin ističući da danas ta udruženja gradjana u svojim državama čuvaju tradicije nekada elitne jedinice JRM, i odlično medjusobno saradjuju za što je dokaz i lani objavljena reprezentativna monografija “Podmorničarstvo Jugoslavije” koju su zajedno uradili svi podmrničari “od Triglava do Đevđelije”.

Uz podršku predsjednika Iva Josipovića, hrvatski podmorničari iz Udruženja u Puli, kandidovali su se da budu domaćini Kongresa podmorničlkih vetarana svijeta 2017.godine.

U sklopu proslave jubileja podmorničarstva, u Tivtu je sinoć promovisana knjiga “Slomljeni periskop”, autora kapetana fregate Tomislava Draškovića iz Splita. Pored ostalih, o knjizi memoara Draškovića koji je važio za jednog od najboljih i najperpsektivnijih komandanata podmornica u JRM, govorile su i njegove kolege, kapetan bojnog broda Jordan Jovanović i admiral Fridrih Moretti.

Galerija

Bonus video: