Lukšić: Nećemo dopustiti da sporazum sa SAD ugrozi EU integracije

Ministar vanjskih poslova Igor Lukšić negira da će “Član 98” ugroziti evropske integracije Crne Gore
10 komentar(a)
Ažurirano: 06.04.2013. 07:11h

Ministar vanjskih poslova Igor Lukšić tvrdi da država neće dopustiti da Sporazum sa SAD o neizručivanju američkih vojnika, ugrozi evropske integracije i očekuje da EK ima razumijevanja da je Crnoj Gori neophodna podrška SAD.

Vlada je 2007. sa Amerikom dogovorila da Međunarodnom krivičnom sudu ne izručuje crnogorske i američke vojnike, počinioce krivičnih djela, ako se zateknu na teritoriji neke od dviju država.

“U aprilu 2007. Crna Gora je sklopila sporazum o članu 98 Rimskog statuta sa SAD koji nije u skladu sa pozicijom EU. Crna Gora će morati da promijeni zakonodavstvo na ovom polju prije prijema u EU”, navedeno je u Mišljenju EK o napretku Crne Gore od novembra 2010.

EK taj stav ponavlja u svakom izvještaju od kada je Crna Gora potpisali taj sporni sporazum sa SAD.

“Nećemo dopustiti da ovo pitanje ugrozi ili na bilo koji način uspori proces integracije u EU. I prilikom sklapanja ovog sporazuma, baš kao i danas, CG je u potpunosti bila svjesna mogućih implikacija. On je, između ostalog i zbog toga sklopljen i prihvaćen razmjenom nota, na najjednostavniji način koji ne podrazumijeva formalno potpisivanja ili ratifikaciju, pa ga je, samim tim, lakše, na isti način, izmijeniti ili raskinuti”, rekao je Lukšić “Vijestima”.

On tvrdi da je tada država “vrlo ozbiljno i odgovorno uzela u obzir i Smjernice i poznati stav EU o ovom pitanju, ali i činjenicu da je pomoć i podrška SAD, neophodna za nastavak uspješnih reformi posebno u oblasti odbrane i bezbjednosti, što je od ključnog značaja ne samo za evroatlantske, već i za evropske integrativne procese”.

Iako navodi da je sporni sporazum lako raskinuti, rješenje o tome kako će zadovoljiti zahtjeve Evrope i Amerike ministar vanjskih poslova nema.

“Nastavićemo da se konsultujemo sa EU na otvoren i partnerski način, kao što je i do sada bio slučaj sa svim pitanjima od zajedničkog interesa. Vjerujemo da će ovo pitanje na odgovarajući način i u najoptimalnijem trenutku biti riješeno u trouglu Brisel-Vašington-Podgorica. Računamo na razumijevanje i strpljenje naših partnera, iskazujući našu spremnost da u daljem toku procesa integracija upodobimo i prilagodimo svoju poziciju Smjernicama EU”, rekao je Lukšić.

Iako navodi da je sporni sporazum lako raskinuti, rješenje o tome kako će zadovoljiti zahtjeve Evrope i Amerike ministar vanjskih poslova nema

Raskidanje Sporazuma sa SAD nazvanim “član 98” tražila je i opozicija 2009. kada je usvajan Zakon o međunarodnoj saradnji sa Međunarodnim krivičnim sudom tvrdeći da će ta saradnja biti farsa sve dok se ne raskine sporni Sporazum.

Tadašnji ministar pravde Miraš Radović je takođe najavio da će se taj problem rješavati na relaciji Brisel-Vašignton-Podgorica.

Šef delegacije Evropske komisije u Crnoj Gori Mitja Drobnič nije želio da za “Vijesti” odgovori na pitanja o tome da li će i dalje insistirati na tom zahtjevu i da li eventualno neraskidanje Sporazuma sa SAD može usporiti evropske integracije Crne Gore.

EK traži saradnju sa “sudovima trećih zemalja”

U izvještaju o usklađenosti nacionalnog sa evropskim zakonodavstvom, Crnoj Gori se preporučuje da u oblasti pravosudne saradnje u krivičnim stvarima usvoji Akcioni plan, koncipiranjem mjera za sprovođenje glavnih djelova zakonodavstva, uključujući i procjenu uticaja na administrativne kapacitete, budžetske i tehničke potrebe.

Takođe se sugeriše da uspostavi neophodne institucije relevantne za pravosudnu saradnju u krivičnim stvarima, radi upotpunjenja institucionalnog okvira, omogućavanjem direktne saradnje između crnogorskih sudova i sudova iz trećih zemalja.

Galerija

Bonus video: