Striković: Reizbor Rutović biće nastavak neprofesionalnog uređivanja u RTCG

Članica Savjeta RTCG začuđena reizborom Rutović jer su i istraživanja pokazala da javnost nema povjerenja u njen rad
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.04.2013. 20:30h

Najlošiji period u radu Radio televizije Crne Gore, kada je u pitanju povjerenje javnosti, bilježi se u periodu dok je Radojka Rutović bila na poziciji direktorice Televizije, kazala je članica Savjeta RTCG Slavica Striković, izražavajući čuđenje čime je ona zaslužila reizbor.

Ona je "Vijestima" rekla da je skoro osam godina više nego dovoljno da se pokažu rezultati kroz profesionalnost i objektivnost, kao i dobru kadrovsku politiku.

Strikovićevu je odluka o ponovnom imenovanju Radojke Rutović, tvrdi, iznenadila a pouzdanu informaciju o tome šta je ili ko preporučio Rutović na funkciju, nema.

"Svima su nam jednako dostupni uporedni podaci o povjerenju Televizije u dužem vremenskom periodu, pa vjerujem da su oni trebali biti jedini argument za takvu odluku. Vjerujem i da je trebalo nastaviti trend promjena većine osoba na rukovodećim funkcijama, jer je to jedan od garanta brze, kvalitetne i dugo čekane transformacije ove kuće u javni servis", ocijenila je Striković.

Ona smatra da je potpuno osnovana sumnja da će RTCG ostati pristrasna, jer je utemeljena na podacima istraživanja Strategic marketinga iz 2012. godine, u kome se navodi da se RTCG percipira istovremeno kao stanica sa dugom tradicijom i kao medij koji trpi snažan politički uticaj i najčešće prikazuje samo jednu stranu priče.

Promijeniti način izbora Savjeta: Slavica Striković i Goran Đurović

"Ako je RTCG platila, novcem građana, ovo istraživanje, ne prvi put, smatram neprofesionalnim reakciju dijela menadžmenta da su ti podaci netačni i neobjektivni. Zašto onda kupuju nekvalitet? Reakcija je uslijedila pošto rezultati istraživanja nijesu ispunili, reklo bi se, nerealna očekivanja", kategorična je Striković, dodajući kao razlog za kontinuitet pristranosti i to što su uglavnom isti kadrovi ostali na važnim rukovodećim pozicijama.

Striković ističe da je neophodno povećati izdavanja za RTCG, jer sadašnji iznosi ne mogu omogućiti planiranu i obaveznu produkciju u kvantitativnom smislu

No, ona ističe da je nakon izbora nastavljena “stara, neprofesionalna” politika uređivanja u prvom redu informativnog programa, zbog kojih je protestovao Demokratski front.

"Da li su rezultati izbora uticali na povratak na pređašnji kurs uređivanja, pitanje je za menadžment ove kuće", kazala je Striković.

Ona tvrdi da nije moguće govoriti o ispunjenju misije javnog servisa, dok god rezultati istraživanja javnog mnjenja pokazuju da četvrtina stanovništva smatra RTCG stanicom u koju imaju najmanje poverenja.

Kao najveće probleme Striković vidi nedostatak primjene visokih standarda profesionalne etike i kvaliteta i to što RTCG ne uspijeva da na uravnotežen način zadovoljava interese javnosti.

Radojka Rutović

Striković ističe da je neophodno povećati izdavanja za RTCG, jer sadašnji iznosi ne mogu omogućiti planiranu i obaveznu produkciju u kvantitativnom smislu.

Takođe, smatra da je neophodno postaviti jasno naznačene rokove za dostizanje realnih i mjerljivih rezultata, te podići nivo odgovornosti za (ne)učinjeno.

“Samo je to efektan način da ova kuća bude javni servis u suštinskom smislu tog pojma i odgovori izazovima koji nas čekaju u vrlo skoroj budućnosti”, zaključila je ona.

Informativa neobjektivna

Informativni program RTCG je neuravnotežen i neobjektivan, smatra Slavica Striković, podsjećajući da petina građana ne može da navede ni jednu jedinu pozitivnu karakteristiku informativnog programa.

Zato se, prema njenim riječima, postavlja pitanje odgovornosti prema javnosti koja na ovaj način ocjenjuje informativni program.

“Ono što može unaprijediti informativni program su iskusni, profesionalni i neomraženi urednici/e i novinari/ke, dobar odabir i balans tema i gostiju, profesionalan stav prema svakom gostu/šći, i iskreno se nadam se da će takvi koraci uskoro biti preduzeti, jer RTCG je i dalje najslabije ocijenjena na atributima popularnosti i kvaliteta”, kazala je ona.

Striković objašnjava da informativni program Radija Crne Gore može biti primjer profesionalnog odnosa prema sopstvenom poslu i prema građanima i njihovim interesima.

Dobre namjere tumače kao tuđe interese

“Savjet uglavnom čine osobe sa dobrim namjerama i iskrenom željom za unapređenjem rada RTCG, ali aktivnost pojedinaca potpredsjednik zna da ocijeni kao zastupanje “tuđih interesa” ili “gluposti”. To umanjuje ukupnu dobru atmosferu u ovom organu upravljanja, ali i značajno utiče na ambiciju za korjenitim i stvarnim promjenama i dobrim rezultatima”, smatra Striković.

Ona kaže da bi bilo dobro izmijeniti zakon u dijelu koji definiše način kandidovanja članova Savjeta, čime bi taj kriterijum bio visok i za ostale institucije i organizacije u mjeri koja se sada primjenjuje za kandidate iz nevladinih organizacija, jer to jeste dobar način i za podizanje odgovornosti prema toj poziciji.

“Blagotvorno je pogledati koliki dio važećeg Zakona o javnim radio-difuznim sredstvima se odnosi na način kandidovanja članova Savjeta iz nevladinog sektora, kao da se radi o nepoželjnom dijelu društva, koje treba dobrano namučiti prije imenovanja za ovu zaista odgovornu ulogu”.

Galerija

Bonus video: