MUP: Nove lične karte se mogu preuzeti i tokom vikenda

Iz MUP-a je saopšteno da se lične karte mogu preuzeti u subotu, u periodu od deset do 17 sati, i u nedjelju od osam do 20 sati
107 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 06.04.2013. 06:57h

U svim područnim jedinicama i filijalama Ministarstva unutrašnjih poslova za vikend biće organizovana dežurstva, kako bi građani mogli preuzeti izrađene biometrijske lične karte i ostvariti svoje biračko pravo.

MUP je saopštio da se nova dokumenta mogu preuzeti danas, u periodu od deset do 17 sati, kao i sjutra u vremenu od osam do 20 sati.

Građani koji nemaju nove lične karte neće moći da glasaju na izborima, iako imaju biračko pravo.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić juče je odbio predlog opozicije da se, dva dana uoči predsjedničkih izbora, hitno zakaže sjednica na kojoj bi se raspravljalo o izmjenama Zakona o ličnoj karti i time omogućilo građanima, koji imaju stara dokumenta, da glasaju na sjutrašnjim izborima.

Posljednje izmjene tog zakona Skupština je usvojila koncenzusom prije parlamentranih izbora kako bi omogućila građanima da glasaju na parlamentarnim izborima.

Tim izmjenama Zakona o ličnoj karti propisano je da se lične karte koje su izdate po zakonu iz 1993. godine mogu upotrebljavati najkasnije do 31. decembra prošle godine.

Prema informacijama koje je 21. marta objavio ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, skoro 33 hiljade državljana Crne Gore ima staru ličnu, od čega 24.468 osoba ima dokument prema propisima iz 1993. godine, a njih 8.320 posjeduje plastificiranu ličnu kartu.

Poslanik Pozitivne Crne Gore Srđan Perić inicirao je juče hitno zakazivanje kolegijuma predsjednika Skupštine kako bi u skraćenom postupku bio donesen zakon koji bi se omogućilo da na izborima glasaju i građani sa starim ličnim kartama.

“Činjenica je da je ukupna izborna regulativa, čiji dio su i lične isprave, bila dio konsensualnog dogovora poslije dugih rasprava u ovoj Skupštini, prije nedavno održanih parlamentarnih izbora. Nijedan politički subjekt nije koristio svoje ustavno pravo na predlaganje izmjena tih zakona u primjerenom roku, pa koristim priliku da Vas obavijestim da će predlog koji ste uputili biti razmotren na Kolegijumu zakazanom za 9. april”, navodi se u odgovoru Krivokapića Periću i funkcioneru DF-a Nebojši Medojeviću koji je, takođe, pozvao Krivokapića da iskoristi poslovničku mogućnosti i hitno sazove sjednicu na kojoj bi se promijenio Zakon o ličnoj karti.

“Pozivam Krivokapića da pokaže potrebnu državničku odgovornost i privrženost Ustavu i osnovnim demokratskim principima i spriječi moguću destabilizaciju političkih prilika, zbog očigledne sistematske i organizovane akcije DPS u pravcu kršenja ljudskih prava i ugrožavanja legalnosti i legitimnosti izbornog procesa”, rekao je ranije Medojević.

Bonus video: