Vučković od srijede na čelu tužilaštva

Tužilački savjet pokreće proceduru izbora novog Vrhovnog državnog tužioca, do tada fotelju Ranke Čarapić preuzima njen zamjenik
180 pregleda 16 komentar(a)
Veselin Vučković, Ranka Čarapić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Veselin Vučković, Ranka Čarapić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 05.04.2013. 16:33h

Čelnu funkciju u Vrhovnom državnom tužilaštvu od srijede 10. aprila, kada Ranki Čarapić ističe petogodišnji mandat, preuzeće njen zamjenik Veselin Vučković, saznaju “Vijesti”.

Vučković će imati status vršioca dužnosti i tužilaštvo voditi do izbora novog vrhovnog tužioca na konkursu koji treba da raspiše Tužilački savjet, saznaju “Vijesti” u Tužilačkom savjetu.

Prema zakonu, o razlozima za prestanak funkcije vrhovnog državnog tužioca Tužilački savjet treba da obavjesti ministar pravde Duško Marković. Savjet će zatim u srijedu10. aprila informisati Skupštinu da je Čarapić istekao mandat, što poslanici treba da verifikuju.

U međuvremenu se raspisuje oglas, na koji mogu da se jave tužioci koji imaju 15 godina staža.

Onaj koga kolege u Tužilačkom savjetu izaberu kao najboljeg, predlaže se Skupštini koja ga bira prostom većinom glasova poslanika.

Predsjednik Tužilačkog savjeta je inače Vučković, koji je i najstariji zamjenik VDT, zbog toga će rukovoditi tužilaštvom do okončanja izbora novog šefa.

Vučković je, prema informacijama “Vijesti”, i najozbiljniji kandidat za novog VDT-a. Njegova doskorašnja šefica Čarapić nedavno je izjavila da će njena eventualna ponovna kandidatura zavisiti od toga da li će se novi vrhovni državni tužilac birati po važećim propisima ili nakon što se promijeni Ustav. Ona takođe smatra da nije dobro za rad jedne tako važne državne institucije, kao što je tužilaštvo, da njime rukovodi vršilac dužnosti.

Prema informacijama “Vijesti” iz Tužilačkog savjeta, i novi starješina VDT-a biraće se po važećim propisima.

Neće se čekati da se završe ustavne promjene koje su u skupštinskoj proceduri, a prema kojima bi se prvi tužilac birao dvotrećinskom većinom u parlamentu, odnosno uz saglasnot opozicije.

Sagovornici “Vijesti” iz vladajuće koalicije, međutim, ostavljaju mogućnost da bi izbor novog šefa državnog tužilaštva mogao i da se prolongira pod uslovom da u međuvremenu političke partije postignu saglasnost o promjeni Ustava u dijelu koji se odnosi na pravosuđe.

Ranka Čarapić je pet godina na čelu tužilaštva i prema informacijama “Vijesti” stekla je uslove za odlazak u penziju.

Bonus video: