Slučaj mlade Novljanke potvrdio da još ima humanih ljudi

Nakon izuzetno teške i zahtjevne, druge operacije tumora na mozgu, ona se sada priprema za odbranu magistarskog rada
341 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 05.04.2013. 11:51h

Neke životne pobjede su podjednako pobjede duše i duha, pojedinca i više ljudi.

Takvu pobjedu osjetila je mlada Novljanka Jovana Odalović, zahvaljujući sopstvenom optimizmu i hrabrosti, zahvaljujući pomoći porodice, prijatelja i nepoznatih ljudi.

Nakon izuzetno teške i zahtjevne, druge operacije tumora na mozgu, ona se sada priprema za odbranu magistarskog rada iz menadžmenta u pomorstvu.

Do tog trenutka put je bio dug, ali na Jovaninu i radost njene porodice, trasiran dobrim riječima koje rađaju povjerenje, te dobrotom koja rađa ljubav i savladava i, naizgled, nepremostive prepreke.

Ova dvadesetšestogodišnjakinja nedavno se vratila iz Osla gdje joj je u bolnici “Rikshospitalet” uspješno operisan tumor na mozgu.

Jovani je i 2009. godine operisan tumor na mozgu u Kliničko-bolničkom centru u Beogradu.

Na jednoj od redovnih kontrola konstatovane su nove promjene i ljekari su savjetovali operaciju, ali beogradska bolnica, prema mišljenju Jovaninog ljekara koji ju je operisao prvi put, nije tehnološki dovoljno opremljena za tako specijaliziranu operaciju mozga i savjetovao joj je da pomoć potraži u nekoj od savremeno opremeljnih medicinskih ustanova u Evropi.

Reagovao i premijer Norveške

Njena porodica je saznala da u bolnici “Rikshospitalet” u glavnom gradu Norveške takve operacije izvode uspješno, ali i da samo Norvežani mogu koristiti usluge te zdravstvene ustanove.

Zahvaljujući neurohirurgu dr Milu Stanišiću sa University Hospital u Oslu, odnosno njegovom poznanstvu sa neurohirurgom dr Branom Radojičićem iz Instituta Igalo, Jovana je pozvana “Rikshospitalet” gdje je trebalo uraditi složenu i zahtjevnu hiruršku intervenciju.

Bolnica "Rikshospitalet" u Oslu

Ali, nijesu samo ta dva stručnjaka pomogli mladoj Novljanki.

Porodični kum Srđa Vukotić i njegova supruga Signe, inače Norvežanka, kao i drugi brojni prijatelji i ljudi dobre volje iz te skandinavske zemlje, nesebično su se založili da pomognu djevojci iz Crne Gore - od prikupljanja informacija, pribavljanja neophodnih saglasnosti i odobrenja do materijalne pomoći.

Neke od njih vežu prijateljstva sa Novljanima, ali i lijepa sjećanja na gostoprimstvo koje su uživali u Igalu gdje su bili na odmoru i rehabilitaciji u Institutu “Dr Simo Milošević”.

Zahvaljujući poznanstvima, ali i želji da se pomogne mladoj Novljanki, sami Norvežani su uspjeli da uspostave kontakt sa njihovim premijerom, koji je zatim uspio da ugovori sastanak sa direktorom bolnice koji je napravio izuzetak i dao saglasnost da ljekati u “Rikshospitaletu” operišu djevojku iz Crne Gore.

Kada je stigao poziv iz bolnice Rikshospitalet Jovana nije mogla dobiti uput za operaciju u Norveškoj, što je značilo da će njena porodica sama morati snositi troškove operacije i boravka u bolnici.

Kada je stigao poziv iz bolnice Rikshospitalet Jovana nije mogla dobiti uput za operaciju u Norveškoj, što je značilo da će njena porodica sama morati snositi troškove operacije i boravka u bolnici

Bilo je neophodno obezbijediti 300.000 norveških kruna, odnosno 41.000 eura, što je za četvoročlanu porodicu u kojoj svi rade, to bilo nemoguće.

I ponovo se pokazala ljudska solidarnost, saosjećanje i razumijevanje.

Novi gest Gojkovića

Prvo je Norvežanin Bjorn Osteron dao garanciju za cijelu sumu neophodnu za operaciju. Da nekoga ne bi izostavila, porodica nije pominjala i druge, brojne Norvežane koji su pomogli Jovani.

Onda je Nikša Gojković, poslovni čovjek iz Herceg Novog, ali i humanista koji je i ranije nesebično pomagao mnogima, uplatio cjelokupan iznos da se ne bi dugo čekalo na operaciju.

U međuvremenu je na Fejsbuk stranici pokrenuta akcija za pomoć Jovani na koju su se odazvali mnogi.

Nakon uspješne operacije i brzog oporavka, poslije šest dana boravka u bolnici “Rikshospitalet”, Jovana i njen otac Čedo koji je stalno bio sa njom, vratili su se u Herceg Novi.

Jovana sada uživa u pažnji majke Lule, oca Čeda i sestre blizankinje Jelena, i sprema se za povratak na posao u JP “Morsko dobro”, koji su joj pružili nesebičnu podršku, gdje odrađuje pripravnički staž.

Zahvalni su svima koji su im pomogli i koji to mogu da urade, jer je do sada sakupljena samo trećina sredstava koja su bila neophodna za operaciju

Porodica Odalović je srećna što je Jovana dobro i što se, sada mirniji i spokojniji, mogu vratiti svakodnevnim obavezama.

Zahvalni su svima koji su im pomogli i koji to mogu da urade, jer je do sada sakupljena samo trećina sredstava koja su bila neophodna za operaciju.

Čedo Odalović ističe da je njegova porodica pristala da se priča o Jovani objelodani kako bi, prije svega, zahvalili svima koji su im pomogli, da bi pokazali da humanost još stanuje i na našim prostorima, ali i da bi ukazao i apelovao da oni, koji mogu i najskromnije, pomognu svima u nevolji kojima to može i život da spasi.

Pomoć za Jovanu može se uplatiti na žiro-račun u Prvoj banci na broj 535-1700200001384-36, kao i na devizni račun: beneficiary customer: IBAN ME25535173050000037841 Odalovic Jovana, Orjenski bataljon 22, Herceg Novi, Montenegro.

Topao prijem umanjio strah

Jovana ističe da je u bolnici u Oslu naišla na topao i srdačan prijem i da joj je to pomoglo da umanji strah od komplikovane operacije.

“Ono što tu bolnicu, pored tehničke opremljenosti, čini posebnom je odnos cjelokupnog osoblja prema pacijentu. Meni su ljekari pred operaciju objasnili sve postupke samog zahvata. Rekli su mi da će me u toku operacije na kratko probuditi iz anestezije da bi provjerili kako funkcionišu neke moje vitalne funkcije. Sjećam se da su od mene tražili da pomjerim ruku i nogu, da im odgovaram na postavljena pitanja...”, priča Jovana.

Galerija

Bonus video: