Novljani Stefan Špirić i Budo Bulajić pokrenuli akciju za Tijanu

"Neshvatljivo mi je da jedan život ovisi o novcu. Rekao sam sebi 'hajde da uradimo nešto... da pokrenemo nešto dobro"
103 pregleda 4 komentar(a)
Tijana Ognjanović, Foto: Kurir-info.rs
Tijana Ognjanović, Foto: Kurir-info.rs
Ažurirano: 04.04.2013. 12:18h

Apelima građanima regiona da doniraju novac za transplantaciju srca sedmogodišnjoj Tijani Ognjanović iz Srbije na nesvakidašnji način, akcijom pod nazivom „Okreni turu za život“, pridružili su se građani Herceg Novog na inicijativu Stefana Špirića, mladića iz tog grada.

Stefan je pokrenuo akciju da u lokalima, čiji su vlasnici pristali da učestvuju, svaki gost umjesto da popije još jedno piće, taj iznos uplati na račun male Tijane. Zauzvrat će dobiti zahvalnicu i potvrdu.

Srce za Tijanu: Otvoren račun za uplate iz Crne Gore >>>

"Neshvatljivo mi je da jedan život ovisi o novcu. Rekao sam sebi 'hajde da uradimo nešto, da iskoristimo vrijeme u kojem živimo, informaciju koju imamo, da pokrenemo nešto dobro'“, rekao je Stefan „Vijestima“. „Ideja za samu akciju je inspirisana sličnom, koja je pokrenuta u Italiji za beskućnike, takozvana uslovna kafa. Svakome je omogućeno da na jednostavan način pokaže da cijeni i živote drugih, ono što je nama malo, drugima znači mnogo“.

Za samo jedan dan, prema njegovim riječima, na saradnju su pristali restoran „Al Posto Giusto“, kafići „Casa“, „Da Vinci“, Raffaello“, „Saturnus“, „Biblioteka“ i picerije „Park“ i „Forte“, pa se kod njih može „okrenuti tura“ za pomoć djevojčici.

Akcija u novskim kafićima biće u petak, subotu i nedjelju. Vlasnici su postigli dogovor sa distributerima pića da ga oni poklone kafićima, a ovi od prodaje cjelokupan novac uplate na žiro-račun za pomoć Tijani

Akcija u novskim kafićima biće u petak, subotu i nedjelju. Vlasnici su postigli dogovor sa distributerima pića da ga oni poklone kafićima, a ovi od prodaje cjelokupan novac uplate na žiro-račun za pomoć Tijani. U nekim od kafića biće postavljena i kutija za dobrovoljni prilog. U kafe restoranu Il Posto u Igalu u nedjelju će sav prihod biti usmjeren na žiro-račun za Tijanu.

Za Tijaninu operaciju potrebno je izdvojiti 710.000 dolara , a odmah po dobijanju vize mala Tijana će se uputiti u bolnicu u Hjustonu, u Americi. Fudbaleri reprezentacije Crne Gore ranije su odlučili da za Tijanu prikupe 25.000 eura.

Djeca u Tivtu pomažu prodajom svojih crteža

Međunarodna škola “Knightsbridge” saopštila je da se priključila humanitarnoj akciji za Tijanu, koju organizuje restoran „One” u Porto Montenegru, a koja podrazumijeva prikupljanje sredstava i prodaju dječjih crteža. “Akcija će trajati od danas do ponedjeljka 8. aprila”, saopštia je portparolka „Knightsbridge International“ škole u Tivtu, Branka Božinović-Čelanović.

Svi zainteresovani donaciju mogu ostaviti u za to predviđenu kutiju u restoranu „One” ili kupiti neki od izloženih dječjih crteža i skulptura. Učenici Knightsbridge škole svoje radove će izložiti u petak u 11.30 sati.

"S obzirom na to da je cjelokupan iznos za operaciju oko 710.000 dolara, odlučili smo da pozovemo sve naše prijatelje i Tijanine vršnjake kako bismo prikupili što veći iznos“, izjavio je Marko Dojić, menadžer restorana „One“, dodajući da će svakom od donatora pokloniti vaučer za besplatno osvježenje. Akciju su podržali Turistička organizacija Tivta, OŠ „Drago Milović“, OŠ „Njegoš“ iz Kotora, Porto Montenegro i dječji vrtić „Bambi“ iz Tivta.

Bonus video: