Stijepović: Sporovi oko vlasništva ili prikrivanje haosa

"Za sporo rješavanje problema sa vlasništvom treba se obratiti gospođi Vesni Medenici jer se ona hvališe uspjesima u ažurnosti sudova"
326 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2013. 14:06h

Analizirajući bilanse protekle zimske turističke sezone, direktor NVO "Centar za razvoj Durmitora" Darko Stijepović smatra da za funkcionisanje zimske turističke sezone nije najneophodnije riješiti vlasnički status na skijalištu Savin kuk već je za to potrebno "eliminisanje korupcije, neznanja i nekompetencije".

"Priprema turističke sezone je dugotrajan i kontinuiran proces a rješavanje pravnih pitanja vlasništva nad jednom skijaškom žičarom je banalno pojednostavljivanje stvari.

Za sporo rješavanje problema sa vlasništvom treba se obratiti gospođi Vesni Medenici jer se ona hvališe uspjesima u ažurnosti sudova.

Napadno dugogodišnje insistiranje na tome ko je vlasnik jedne žice i jedne skijaške staze a ne insistiranje na funkcionisanju ski područja Durmitora ima za svrhu da se prikrije haos kod vlasnika ostalih žičara na Durmitoru, haos u Ministarstvu turizma i haos u Opštini Žabljak", smatra Stijepović.

U saopštenju dostavljenom elektronskom poštom on podsjeća da na Durmitoru pored Savinog kuka postoje žičare na Pitominama, Štuocu i Javorovači.

"Stalno insistiranje na vlasničkom statusu jedne žičare, u Savinom kuku, je pogrešno. Iza ovoga se skriva upropašćavanje ostalih ski područja za koje je odgovoran vlasnik žičara gospodin Savo Kujundžić, koji je i vlasnik firme HM Durmitor, kao i lokalna vlast Žabljaka"

"Stalno insistiranje na vlasničkom statusu jedne žičare, u Savinom kuku, je pogrešno. Iza ovoga se skriva upropašćavanje ostalih ski područja za koje je odgovoran vlasnik žičara gospodin Savo Kujundžić, koji je i vlasnik firme HM Durmitor, kao i lokalna vlast Žabljaka.

Vlasnik ovih žičara i korisnik skijaških područja Štuoc i Pitomine je kupio žičare i bio dužan da ih stavi u funkciju za tri godine, inače će mu žičare biti oduzete. To je već davno prošlo a kupljene žičare nijesu niti jednom puštene u pogon a kamoli renovirane, a nijesu ni oduzete.

Ni na jednoj nema ni sjedišta ni pogona, kaže Stijepović i pita se zašto g. Vujović iz Agencije za privatizaciju i Ministar turizma g. Gvozdenović nijesu pratio ove ugovore i renoviranje žičara i zašto nijesu oduzeli žičare i prodali ih drugome što je za njega indikativno", kaže Stijepović.

Stijepović smatra da odgovornost snosi i lokalna samouprava.

"Predstavnici Opštine Žabljak neće da pokrenu ovo pitanje već godinama. Ove žičare uopšte ne rade! Ne rade jer vlasnik ocjenjuje da bi mu donosile gubitak! A glavno u pripremi sezone na Žabljaku, po novinarima, Opštini Žabljak tj njenoj skupštini, i nekompetentnom ministru Gvozdenoviću, je bilo pitanje vlasništva nad žičarom koja radi.

Evo, žičara u Savinom kuku radi sa novim vlasnikom i za sezonu će donijeti manje prihoda nego što je prvi pobjednik na tenderu za njen zakup nudio za samo mjesec dana! U stvari, iza svega se krije korupcija, haos i nerad u Ministarstvu turizma i Opštini Žabljak.

Dok mediji ćutanjem, i pisanjem o samo jednoj žičari tj. žici Savin Kuk, tom javašluku i korupciji daju podršku, nijedan medij nije postavio pitanje premijeru Đukanoviću, kad je goropadno zahtijevao reviziju privatizacija na Žabljaku, zašto su važni raspali hoteli na Žabljaku a nijesu važne žičare koje je novi vlasnik urnisao.

Jer, priča o početku rada hotela „Jezera”, „Durmitor”, „Žabljak” i „Korman” je zaista bezobzirno bacanje prašine u oči! Da bi te razvaline počele sa radom trebaju milioni. Ponovo je riječ o istoj podvali kao sa vlasništvom nad žičarom Savin kuk.

Nikako da se postavi pitanje vlasniku firme HM Durmitor, vlasniku ostalih žičara i vlasnicima ostalih hotela u raspadu, Ministarstvu turizma i Opštini Žabljak zašto nijesu sprovodili zakon i ugovore koji su potpisani prilikom prodaje žičara i hotela, koji su obavezivali nove vlasnike da renoviraju hotele ili će im oni biti oduzeti.

Odgovornost može rasčistiti vidik i omogućiti pravilnu orijentaciju", kazao je Stijepović.

Galerija

Bonus video: