Morsko dobro odgovorilo na prozivke: Vujičić je uzurpirao more i obalu u uvali brda

Iz MD su poručili da uprkos tome što Vujičić sa njima nije zaključio ugovor, “on evidentno na terenu sprovodi aktivnosti na devastaciji obale, nasipanju materijala i postavljanju pontona na predmetnoj lokaciji bez saglasnosti i jednog državnog organa”
171 pregleda 0 komentar(a)
marina, Tivat, Foto: Morsko dobro
marina, Tivat, Foto: Morsko dobro
Ažurirano: 02.07.2018. 17:00h

Iz Javnog preduzeća Morsko Dobro saopštili su da isključivo posluju u skladu sa zakonima, reagujući na navode preduzetnika Nenada Vujičiča iz Budve, iznešene u tekstu “Tereti Morsko Dobro za korpuciju i prevaru”.

Vujičić - vlasnik više izletničkih brodova za prevoz turista sa kojima radi u Tivtu, optužio je Morsko Dobro za korpuciju jer mu navodno obračunavaju cjelogodišnji iznos zakupa lokacije za privez brodova na Tivatskoj rivijeri, iako mu je ona na raspolaganju manje od pola godine jer je oglas za njen zakup bio raspisan tek na proljeće...

U reagovanju Morskog Dobra piše da je poziv za javno nadmetanje za zakup pristaništa i privezišta, raspisan 5.aprila i da je među ponuđenim lokacijama bila i lokacija - privezište Brdišta koju koristi Vujičić: “U javnom pozivu je vrlo precizno navedeno da se ‘Ugovori zaključuju za tekuću godinu računajući od dana zaključenja ugovora do 31. decembra 2018. godine’, do kada i važi Plan objekata privremenog karaktera. Navedeni uslovi zakupa bili su jasni svim učesnicima tendera i potencijalnim zakupcima pristaništa i privezišta, što su svojom cijenom pristupa licitaciji i potvrdili”.

Dodaju da “posjeduju dokumentaciju kao dokaz da Vujičić nekoliko godina unazad nezakonito koristi lokaciju u zoni morskog dobra, odnosno državnu imovinu u Brdištima”.

“O tome u prilog govore zapisnici JP Morsko dobro iz 2016. i 2017. godine, inicijative mještana Brdišta, prijave Udruženja marikulturista Crne Gore MAREFARM i brojnih drugih subjekata, kao i prijave od strane JP Morsko dobro upućene Upravi pomorske sigurnosti i Upravi za inspekcijske poslove. Iz gore navedenih razloga ne čudi nas ovakva reakcija Vujičića jer je do sada bez validnih dokumenta obavljao djelatnost u komercijalne svrhe”.

Objašnjavaju da u strogo formalnom postupku koje sprovode za izdavanje u zakup djelova obale, ne razmatraju bilo kakve zahtjeve za izmjenu tenderskih uslova niti jednog učesnika u javnom nadmetanju, stoga ni zahtjev Nenada Vujičića “za umanjenje izlicitirane cijene zakupa koju je sam ponudio”.

“Vujičić je, inače, u uvali Brda u Tivatskom zalivu prije par godina uspostavio novo privezište za jahte i manje brodove, postavivši nekoliko desetina metara dugačak plutajući betonski ponton na kome ima mjesta za privez dvadesetak plovila. U blizini pontona u ovoj uvali, vezane direktno za obalu na njenom sjevernom dijelu, Vujičić mjesecima drži i tri veća izletnička broda sa kojima ljeti prevozi turiste po Boki Kotorskoj”.

Iz MD su poručili da uprkos tome što Vujičić sa njima nije zaključio ugovor, “on evidentno na terenu sprovodi aktivnosti na devastaciji obale, nasipanju materijala i postavljanju pontona na predmetnoj lokaciji bez saglasnosti i jednog državnog organa”.

“Navedno je bila obaveza iz javnog poziva po zaključenju ugovora. Radovi su konstatovani službenom zabilješkom kontrolora”, piše u reagovanju.

Bonus video: