Čarapić savjetovala Apelacioni: Bolje da ste se bavili dokazima

Tužilaštvo ocjenjuje da su iz Apelacionog suda nedosljedni i da im ista situacija nije smetala u nekoliko sličnih, ranijih slučajeva
26 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2013. 07:30h

Zaključak Apelacionog suda - da je Duško Šarić morao biti oslobođen za organizovanje kriminalnog klana za šverc kokaina, jer to krivično djelo nije postojalo u zakonu, neodrživ je, smatra vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić, koja je zato taj sud optužila da nema kontinuitet u odlučivanju.

Čarapić je revolt zbog ukidanja presude bjelopoljskog Višeg suda iznijela u Izvještaju o radu tužilaštva za 2012, koji je dostavljen Skupštini Crne Gore.

Na čelu Apelacionog suda je Svetlana Vujanović.

“Neodrživ je zaključak Apelacionog suda da je Duško Šarić morao biti oslobođen, zato što je optužen zbog krivičnog djela koje po zakonu nije krivično i to nije bilo ključno pitanje kojim se trebao baviti Apelacioni sud, već da li je bilo dokaza da je optuženi Duško Šarić izvršio krivično djelo koje je činjenično opisano optužnicom ili nije,” piše u izvještaju objavljenom na sajtu VDT.

To se obrazlaže činjenicom da u vrijeme podizanja optužnice protiv Šarića nije postojao stav kako treba tretirati krivična djela organizovanog kriminala, koja su počinjena prije nego su zakonski propisana.

Odlučujući kako da postupi, objašnjava se u izvještaju, tužilaštvo je imalo u vidu da sud može krivično djelo drugačije kvalifikovati.

Iz tužilaštva tvrde da sudstvu ista situacija nije smetala kada je prihvaćena optužnica protiv Saše Subačeva iz Bara, koji je bio optužen za šverc droge. On je kasnije oslobođen zbog nedostatka dokaza: “Povodom nastalog spora, Vrhovni sud je na zahtjev specijalnog tužioca zauzeo stav da je u spornoj situaciji pravilna pravna kvalifikacija – neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Viši sud u Bijelom Polju oslobodio je Duška Šarića optužnice zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojne droge, jer je ocijenio da izvršenje ovog krivičnog djela u postupku nije dokazano. Apelacioni sud, odlučujući o žalbama stranaka, preinačio je prvostepenu presudu protiv Duška Šarića, u oslobađajućem dijelu, tako što je našao da ga treba osloboditi po drugom pravnom osnovu, dakle, zbog toga što krivična djela zbog kojih je optužen po zakonu nijesu krivična, iako je u vrijeme odlučivanja imao pravni stav Vrhovnog suda,” smatra tužilaštvo.

Na kraju zaključuje da su oni dostavili dovoljno dokaza, a da sud nije bio vezan za pravnu ocjenu djela koju je tužilac naveo u optužnici i da je “Apelacioni sud bio ovlašćen da sam odredi pravnu kvalifikaciju krivičnog djela u odnosu na ono koje je predmet optužbe”.

“Ako ništa drugo, sud je na osnovu činjeničnog opisa krivičnog djela navedenog u optužnici i izreci prvostepene presude imao dovoljno elemenata da optuženog Duška Šarića osudi zbog krivičnog djela kriminalno udruživanje”, navodi se u izvještaju VDT.

Nedosljednost Apelacionog suda objašnjena je i na drugom predmetu, kada je jedna osoba bila optužena za zloupotrebu službenog položaja, a osuđena za zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju, jer je “postojao pravni kontinuitet između ta dva djela”.

“To praktično znači povredu načela zakonitosti, jer je u ovom slučaju prema pravnom stavu Apelacionog suda moguće da odgovorna lica u pravnom licu odgovaraju zbog krivičnog djela koje praktično znači vrijeme izvršenja nije bilo određeno kao krivično djelo. Ovakav stav Apelacionog suda u direktnoj je suprotnosti sa stavom iznijetim u presudi koji se odnosi na Duška Šarića“, navodi se u izvještaju VDT dostavljenom poslanicima.

Čeka se njen odgovor: Vujanović

Ranka Čarapić je prije nekoliko dana primjedbe iznijela i na presudu Apelacionog suda u predmetu Zavala, koji je predmet vratio na ponovno suđenje.

Čarapić je kazala da taj sud donosi “akademske” odluke o teškim predmetima.

I ministar pravde Duško Marković najavio je da će, nakon pravosnažnosti ovih presuda, biti utvrđeno da li su zbog pada “ozbiljnih predmeta” odgovorni viši sudovi ili Apelacioni.

Slučajevi Zavala, Šarić i Kalić su važni, kako je priznala VDT, zbog rezultata u brobi protiv korupcije i organizovanog kriminala i činjenice da na jesen treba da otpočnu pregovori o poglavljima 23 i 24.

Galerija

Bonus video: