Muzej novca radi bez stručnjaka

Iz Ministarstva su saopštili da je samo jedan zaposleni od osnivanja Muzeja prošao proceduru i dobio zvanje muzejskog tehničara
270 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2013. 07:12h

Dok iz Centralne banke tvrde da rodbinske veze nijesu preporučile njihove službenike za radna mjesta u Muzeju novca na Cetinju, već da su ispunili uslove za rad u Muzeju, iz Ministarstva kulture priznaju da su odobrili angažovanja iako nijesu ispunjene stručne reference.

Centralna banka je tvrdila da je osoblje u Muzeju, koje treba da se bave čuvanjem, otkupljivanjem i proučavanjem novca, odabrala iz postojećeg kadra, i da je angažmane odobrilo Ministarstvo kulture, koje je izdalo licence o položenom stručnom ispitu iz muzejske djelatnosti.

Iz ministarstva su, međutim, „Vijestima“ saopštili da je samo jedan zaposleni od osnivanja Muzeja prošao proceduru i dobio zvanje muzejskog tehničara.

U ministarstvu, na čijem je čelu Branislav Mićunović, objašnjavaju da je Ministarstvo 3. aprila 2012. obavilo kontrolu u CBCG i našlo da su za stručno osoblje u Muzeju angažovani ljudi koja su već bila zaposleni u CBCG, preraspodjelom na poslove: kustosa, dokumentariste, muzejskog pedagoga i muzejskog tehničara. Saopštili su da je to u skladu sa članom 8 Pravilnika o bližim uslovima za obavljanje muzejske djelatnosti “uz uslov da polože stručni ispit za rad u muzejskoj djelatnosti, kada se za to steknu zakonski uslovi”.

Iz CBCG su tvrdili da je nadležno Ministarstvo rješenjem od 10. aprila 2012. dalo odobrenje za rad u Muzeju novca CBCG i da je “rješenjem utvrđena i ispunjenost uslova za obavljanje djelatnosti, kako u pogledu muzejskog materijala, prostora, opreme, sredstava za kontinuirano obavljanje djelatnosti, tako i u pogledu stručnog osoblja”.

Sa otvaranja muzeja

Rješenjem tadašnjeg guvernera Radoja Žugića, za direktoricu Muzeja novca imenovana je Marijeta Špadijer, muzejski pedagog. Ona je završila Filozofski fakultet, ima pet godina radnog iskustva, aktivno znanje engleskog, poznaje rad na računaru.

Dokumentarista u muzeju je Milena Berkuljan, kćerka Aleksandra Berkuljana, koji je radio postavku i katalog Muzeja novca. Muzejski tehničar je Mirjana Popović i ima položen ispit iz muzejske djelatnosti. Riječ je o sestri poslanika DPS Srđe Popovića.

Prema informacijama “Vijesti”, svi osim direktorice Špadijer, rade manje od godinu u CBCG, a konkursa za njihovo zaposlenje nije bilo.

U odgovoru “Vijestima” iz Ministarstva kulture pojašnjavaju kako u momentu utvrđivanja uslova, u aprilu 2012. godine, zatečeno osoblje nije moglo imati stručna zvanja iz muzejske djelatnosti.

"Prvi razlog je što su zaposleni već radili u Centralnoj banci na drugim poslovima. Drugi razlog je što u vrijeme kada je Ministarstvo kulture utvrđivalo uslove za osnivanje i rad Muzeja novca Centralne banke CG još nije bio donijet podzakonski akt koji bliže uređuje oblast stručnih zvanja u muzejskoj djelatnosti, a stari propisi su prestali da važe danom stupanja na snagu Zakona o muzejskoj djelatnosti (avgust 2010. godine). Pravilnik o vrsti i stepenu stručne spreme, programu i načinu polaganja stručnog ispita i stručnim zvanjima za vršenje poslova konzervatorske, muzejske, bibliotečke i arhivske djelatnosti, djelatnostima kulturne baštine, stupio je na snagu početkom juna mjeseca 2012. godine, čime su se stekli uslovi da osoblje Muzeja novca Centralne banke Crne Gore, pristupi polaganju stručnog ispita iz muzejske djelatnosti. Jedno lice iz navedene ustanove je već prošlo procedure polaganja i steklo stručno zvanje muzejskog tehničara”, kaže se u odgovorima Ministarstva kulture.

Prvo kćerka pa sestra

Zapošljavanje u Muzeju novca nije uslovljeno niti je vezano za srodničke veze, već isključivo za ispunjavanje uslova predviđenih Pravilnikom o sistematizaciji i organizaciji rada u Muzeju novca, a u Zakonom propisanom postupku, odgovoreno je „Vijestima“ iz CBCG na pitanje da li je tačno da je jedna radnica muzeja u bliskim srodničkim odnosima sa poslanikom DPS-a iz Budve Srđom Popovićem.

Prema informacijama “Vijesti”, u Muzeju novca radi sestra Popovića. Srđa Popović rekao je "Vijestima" da angažman njegove sestre nema veze sa tim što su u srodstvu.

“To nema ama baš nikakve sa mnom, ona je tamo zaposlena prije nego sam ja postao poslanik”, rekao je Popović.

“Vijesti” su već pisale da su u muzeju, u kojem bi trebalo da rade dobri poznavaoci istorije umjetnosti, etnologije, arheologije i istorije, zaposleni ekonomisti, visokoškolci sa Filozofskog fakulteta i poznavaoci engleskog jezika. U muzeju je, kao kustos, zaposlena i kćerka Todora Cicmila, direktora trezora u CBCG >>>

Galerija

Bonus video: