“Njujork tajms” objavio putopis o Prokletijama: Neprocjenjiva ljepota

"Bajkovit predio lepršavih borova i nepristupačnih grebena"
87 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2013. 16:48h

Amerikanac Tim Nevil promovisao je Crnu Goru u listu “Njujork tajms“ tako što je u tekstu "Balkan obećava" opisao iskustvo devetočlane grupe Amerikanaca koja je planinarila na Prokletijama.

Prema Nevilovim riječima, organizator puta, Piter Grab, vlasnik kompanije iz Ajdaha koja nudi avanturistička putovanja širom svijeta “ROW Adnentures”, dugo je bio fasciniran ovim “manje razvijenim” dijelom Balkana.

On je prije oko godinu otkrio nov način da ga istraži, i to pješačenjem ali mu je bilo potrebno nekoliko putnika, spremnih da budu “zamorčad” prije nego li ovu turu ponudi turistima. Grupu su, osim Nevila i Graba, činili sedmorica Teksašana, koji su planinarili oko 35 milja stazom Vrhovi Balkana.

"Uprkos lutanju po tako teškom mjestu, staza me je upoznala sa rijetkim dijelom Evrope. Cijela nova Evropa, graciozna i divlja predstavla je sebe i da bih je iskusio potrebno je bilo samo da “zapertlam” čizme", prenosi Nevil.

"Transnacionalna staza "Vrhovi Balkana" vodi kroz jedan od najudaljenijih i najdivljijih planinskih regiona zapadnog Balkana. Ova označena staza, duga 192 kilometra, krivuda kroz udaljene i netaknute planinske predjele Albanije, Kosova i Crne Gore", piše Nevil.

Nevil čitaocima objašnjava da je cilj Staze podsticanje turizma i timski rad među susjedima koji su u istoriji bili "svadljivi".

"Ona bukvalno povezuje muslimanske, katolike i pravoslavne enklave, kao i Slovene i brojna albanska plemena u tri susjedna nacionalna parka, od kojih svaki pokazuje neprocjenljivu ljepotu pograničnog regiona", ističe Nevil.

On ističe da je posljednjih godina, nekada napet pogranični region koji odvaja Albaniju, Crnu Goru i Kosovo, postalo “ona vrsta mjesta koje želite da posjetite”, kao i da je turizam u usponu.

Nevil prenosi savjet koji je dobio od tridesettrogodišnjeg Albanca, koji je turistički radnik:

"Ako želite luksuz, izvinite ali idite u Pariz ili Njujork. Ovdje ste došli da vidite prave stvari. Pastire. Staricu koja bere nar. Idite u sela i oni će vas pozvati u svoju kuću, radosni što su vas upoznali".

Autor detaljno opisuje sve oblasti koje su posjetili. Tako, na primjer, za dolinu Ropojane, koja se nalazi u Crnoj Gori, piše da je "bajkovit predio lepršavih borova i nepristupačnih grebena", a da, od svih pejzaža koje je vidio u regionu, nijedan nije bio lijep kao ovaj.

Ova grupa američkih avanturista posjetila je Plav, Gusinje, Rožaje i Podgoricu, za koju Nevil kaže da je veličine “pinte”, što bi značilo ispod prosječne veličine. Osim Crne Gore, autor u tekstu piše i o istoriji i ljepotama Albanije.

On daje niz savjeta za sve one koji odluče da dođu u našu zemlju. Objašnjava da slijetanje u Podgoricu omogućava odmor duž Skadarskog jezera, prije i nakon puta, kao i da angažovanje vodiča nije obavezno, ali jeste preporučljivo jer “iako su staze uglavnom obilježene i dalje mogu da zbune”, dok mještani slabo znaju engleski jezik.

Nevil naglašava da kompanija”ROW Adventures” nudi osmodnevno putovanje u Crnu Goru i Albaniju u junu i septembru, u kome će putnici moći da kombinuju vožnju kajakom na Skadarskom jezeru, vožnju vozom i planinarenje Thethom i Valbonom - dvijema najspektakularnijim oblastima u albanskim planinama.

Galerija

Bonus video: