Filozofski fakultet na tapetu: Uzeli pare za besplatne studije?

Svoje probleme Upravnom odboru predočili su i studenti magistarskih studija "Obrazovna politika"
122 pregleda 0 komentar(a)
Filozofski fakultet, Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Filozofski fakultet, Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 02.04.2013. 09:48h

Pred članovima Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore danas će se naći konačni izvještaj revizije na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, ali i nacrt memoranduma revizije podgoričkog Fakulteta političkih nauka.

Ranije je Upravni odbor evidentirao da Filozofski fakultet nije plaćao poreze i doprinose za zaposlene, kao i da je dug tog fakulteta preko 730.000 eura. Dekan tog fakulteta Blagoje Cerović tada je obavijestio rektora Predraga Miranovića da prihodi iz državnog budžeta i školarina nijesu dovoljni za funkcionisanje fakulteta i da su prinuđeni da podižu kredite i koriste novac predviđen za doprinose za zarade.

To nijesu jedini problemi na Filozofskom. Kako "Vijesti" saznaju, svoje probleme Upravnom odboru predočili su i studenti magistarskih studija "Obrazovna politika" koji je organizovan u okviru međunarodnog Tempus projekta, koji podržava Evropska komisija. Iako su studenti trebalo da budu oslobođeni plaćanja školarine, fakultet je od njih 20-tak naplatio po 2.000 eura. Nakon studijske posjete inostranstvu studenti su saznali da školarinu nije trebalo da plaćaju, kao i da je kroz projekat njihovo školovanje trebalo da bude besplatno.

Još nije poznato da li će novac biti vraćen studentima. Rukovodilac magistarskih studija Obrazovna politika Saša Milić kazao je da je procedura rješavanja tog pitanja u toku, da je u inostranstvu i da o problemu može govoriti tek u srijedu, kada se vrati u Crnu Goru.

Na dnevnom redu Upravnog odbora Univerziteta CG biće i finansijsko poslovanje na UCG, informacija o stanju i tokovima novca na računima rektorata tokom marta 2013., ali i informacija rektora o dugovanjima UCG prema Ekonomskom fakultetu.

Raspravljaće i o izvještajima stručnih timova o kontrolama na Fakultetu političkih nauka, Ekonomskom, Filozofskom, Metalurško-tehnološkom i Elektrotehničkom fakuletu i u Rektoratu.

Danas će biti riječi i o Elaboratu o transformaciji studijskih programa za jezik i književnost u Nikšiću u poseban Filološki fakultet.

Bonus video: