Zatvorenici se žale da u kantini ne mogu ništa kupiti: U ponudi jabuke i luk

"Nije tačno da u zatvorskoj kantini u ponudi imaju samo dvije vrste voća, dvije vrste povrća i jedna vrsta sira", saopšteno iz ZIKS-a
197 pregleda 3 komentar(a)
ZIKS hrana Ziks kontrola, Foto: Boris Pejović
ZIKS hrana Ziks kontrola, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.04.2013. 09:47h

Pritvorenici i osuđenici pozvali su upravu Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija da suspenduju odluku novog Pravilnika o kućnom redu, kojom se ograničava unos namirnica prilikom posjete.

Sagovornik “Vijesti” iz Istražnog zatvora Podgorica rekao je da je novim Pravilnikom unošenje namirnica za pritvorenike ograničeno na pet kilograma, tokom jedne posjete i da oni, od kad se primjenjuje pravilnik, ne mogu doći do osnovnih namirnica.

"Ukupna količina svega što možemo dobiti tokom posjete, a to je garderoba, sredstva za ličnu higijenu, hrana..samo je pet kilograma. U zatvorskoj kantini od voća imamo samo jabuke i limun, od povrća luk i mrkvu, a od sireva samo "zdenku". Ne možemo kupiti banane, pomorandže... Ispada da nam ni novac ne pomaže da kupimo hranu, jer nemamo gdje", kazao je "Vijestima" jedan od pritvorenika.

Stanje je od 15. marta, kada je novi Pravilnik zvanično počeo da se primjenjuje, slično i u Kazneno-popravnom domu, tvrde zatvorenici. Pravilnikom je za njih predviđeno da dva puta mjesečno mogu primiti pošiljku težine 10 kilograma. Savremena kuhinja, koja je najavljivana, tvrde oni, nije počela sa radom.

"Preuranjena i ishitrena primjena novog Pravilnika, donijela je isključivo nestašicu hrane i glad. Proširena kantina ne može obezbijediti potrebe osuđenika, a otvaranja nove savršene kuhinje sa raznovrsnim jelima nema ni u najavi. Zbog toga pozivamo upravu ZIKS-a da suspenduje primjenu člana 84 do otpočinjanja rada zatvorske kuhinje", istakli su zatvorenici.

Iz uprave ZIKS-a saopšteno je da u skladu sa Pravilnikom osuđenici i pritvorenici u zatvorskoj kantini mogu kupovati samo namirnice koje su odobrene Pravilnikom.

"Asortiman robe zatvorske kantine je raznovrstan, shodno potrebama pritvorenih i osuđenih lica kao i bezbjednosnim procjenama. Nije tačno da u zatvorskoj kantini u ponudi imaju samo dvije vrste voća, dvije vrste povrća i jedna vrsta sira", piše u odgovoru Službe za odnose sa javnošću ZIKS-a.

Pojašnjeno je da je uprava ZIKS-a informisana o zahtjevima pritvorenih i osuđenih lica, da je sprovedena anketa i da su po istoj i određeni artikli u zatvorskoj kantini koji ne ugrožavaju bezbjednosni ambijent.

Bonus video: