"Ne smijete prodavati budućnost svoje djece za 20 eura"

Bivši radnici fabrika sa sjevera u Rožajama ponovo zatražili da se ispitaju sumnjive privatizacije koje su ih dovele do siromaštva
11 komentar(a)
Rožaje, protest, Foto: Aida Skorupan
Rožaje, protest, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 29.03.2013. 18:43h

Nekoliko stotina bivših radnika ugašenih rožajskih preduzeća okupilo se danas na gradskom trgu, kako bi od nadležnih zatražili ispitivanje sumnjivih privatizacija u posljednje dvije decenije, ispravljanje nepravde prilikom isplate otpremnina, ravnomjeran razvoj juga i sjevera, te konkretne planove kojima bi se pospješila nezaposlanost. Pod parolom "Dosta je bilo pljačke sjevera" njih je podržalo nekoliko desetina kolega iz Bijelog Polja, Mojkovca i Berana.

Penzioner Nedžib Kalač je rekao da u Crnoj Gori vladaju dva zakona, „jedan na sjeveru, jedan na jugu“.

"Onaj koji je na sjeveru je mnoge protjerao sa ognjišta. Mi nemamo drugu državu i zato od ove tražimo isti treman kakav imaju stanovnici na jugu i da nam djeca više ne idu na zapad kako bi ženeći starice završavali papire i stvarali egzistenciju“, rekao je Kalač.

"Okupili su nas glad, bijeda i siromaštvo, a tražimo samo ono što nam pripada"

"Okupili su nas glad, bijeda i siromaštvo, a tražimo samo ono što nam pripada. Bili smo kod ministra rada i socijalnog staranja koji nam je rekao da smo zakasnili sa traženjem prava i da nijesu u mogućnosti da izađu u susret, da riješe naše probleme i zahtijeve. Premijer Milo Đukanović i predsjednik Filip Vujanović nijesu željeli da nas prime.

Željeli smo da im predočimo dokle nas je dovela njihova dvodecenijska vladavina, ali nas nisu udostojili čak ni da im ukažemo na naše probleme i opravdane zahtijeve. Žalosno je što od nas traže samo glasove. Tako više ne može“, rekao je Čabarkapa koji je dodao da bi podrška iz drugih gradova sa sjevera Crne Gore bila mnogo veća, ali da je narod toliko osiromašen pa mnogi nijesu imali ni za kartu.

Erdan Kalač je rekao da mu se čini da ima mnogo više nezadovoljnih radnika i građana od onih koji su prisustvovali protestu.

"Ali ili nisu preživljeli ili ne smiju od političkih partija da podrže ovakve skupove. Ne smijete prodavati budućnost svoje djece za 20 eura. I vi ste krivi što ste tu, vi ste doveli ovu vlast i vi je morate i skinuti, jer drugačije ne može. U ovoj državi nema pravde. Ne prodajite se za sitne pare i prazna obećanja. Ja bi danas trebalo da radim u Gornjem Ibru. Umjesto toga čekam očevu penziju da kupim djeci pelene“, rekao je Kalač.

Protestanti su obišli i nekadašnji „Gornji Ibar“. Na taj način su, prema riječima organizatora, željeli da vizuelno pokažu kako izgleda pljačka preduzeća na sjeveru Crne Gore i da se usprotive najavljenom rušenju nekadašnjih pogona.

Dedeić: Plaše nas prošlošću i vladaju zavadom

Bivši načelnik rožajske policije, penzioner Šemso Dedeić je poručio da su građani od nezavisne Crne Gore očekivali i nezavisne građane, veću zaposlenost, bolje život i budućnost.

"Ne prodajite se za sitne pare i prazna obećanja. Ja bi danas trebalo da radim u Gornjem Ibru. Umjesto toga čekam očevu penziju da kupim djeci pelene"

Valjda je to značajnije za zabilješke o onoga ko ovdje govori i šta govori“, rekao je Dedeić. On je upitao da li je neprijatelj države osiromašeni narod koji se osmjelio da javno iznese svoje probleme.

"Da li su neprijatelji države oni koji kradu, nose, ruše, ne preuzimaju ništa za zaštitu naroda i njegovih prava, društvenih dobara ili oni koji su gradili državu, a pljačku javno osuđuju. Mi smo ih birali da nas vode u budućnost, a ne da nas pozivaju na prošlost i da nad nama zavadom vladaju, što je njihov stil“, rekao je Dedeić.

Bonus video: