"Kalač me otpustio jer je moj suprug protiv njega"

Bivša službenica tvrdi da bez posla nije ostala zbog nerada već zbog političkog obračuna
320 pregleda 30 komentar(a)
Ažurirano: 29.03.2013. 20:06h

Alisa Ećo, bivša službenica Opštine Rožaje, najavila je tužbu protiv lokalne uprave zbog nezakonitog otkaza koji je dobila posljednjeg dana februara, nakon 12 godina radnog staža koji je kao građevinski inženjer provela u Sekretarijatu za urbanizam i uređenje prostora.

Ona tvrdi da bez posla nije ostala zbog nerada, kako je na sjednici lokalnog parlamenta u ponedjeljak obrazložio predsjednik Opštine Nusret Kalač, već zbog političkog obračuna sa njenim suprugom Nusretom Ećom.

„Moj suprug je od 1999. do 2006. godine bio član DPS-a, član Glavnog odbora DPS, odbornik u Rožajama i za to vrijeme je javno iznosio stavove kojima se zalagao za drugačiji način rada od Kalačevog. S obzirom na to da moj suprug i Kalač još iz tog perioda nijesu u dobrim odnosima, predsjednik Opštine je cijelu našu porodicu podvrgao žestokoj odmazdi, što je rezultiralo, između ostalog, i mojim otkazom”, smatra Ećo.

Ona tvrdi da je, nakon što je njen suprug prije šest godina napustio DPS „izložena raznim vrstama nezakonitih i nečasnih pritisaka od predsjednika Opštine, što je inače njemu svojstveno”: „Ovaj umišljeni lokalni 'Bog', kako sam za sebe često voli da kaže, mi je direktno kazao da sam u njegovoj 'milosti i nemilosti', a predsjednik SO Rožaje Safet Feleć mi je rekao da će mi Kalač najvjerovatnije uručiti otkaz zbog mog supruga, koji mu je 'bio noćna mora'“.

Alisa Ećo tvrdi da je „nezakonitim pritiscima i diskriminaciji“ izložena od lokalnih opštinskih izbora 2006. Dodaje da je krajem te godine „nezakonitim postupanjem tadašnjeg sekretara za planiranje i uređenje prostora Nazima Čolovića i glavnog administratora Mersudina Dautovića ostala bez referata za koji je bila zadužena u prethodnih šest godina“.

“Vrhunac diskriminacije i mobinga je obavještenje Čolovića da od 22. januara 2007. godine ne dolazim na posao sve dok se ne izvrši konačan raspored službenika i namještenika i dok se ne riješi moj status. Istovremeno mi je zabranjen fizički ulazak u zgradu opštine Rožaje. To je trajalo do 15. januara 2011. godine”, rekla je Ećo.

Ona je u međuvremenu na rješenje glavnog administratora podnijela tužbu Upravnom sudu koji je 20. oktobra 2008. godine donio odluku o poništavanju tog rješenja, koja nikada nije poštovana, pa joj nije vraćen i referat: „Uprkos tome Dautović je u više navrata usmeno saopštavao da se radi o nezakonitim radnjama prema meni, ali da se on tu ništa ne pita, kao i da iza svega stoji Kalač”.

Alisa Ećo tvrdi da je „nezakonitim pritiscima i diskriminaciji“ izložena od lokalnih opštinskih izbora 2006.

U januaru 2011. nju je pozvao tadašnji sekretar Sekretarijata za uređenje prostora Arbin Kalač i rekao joj da se vrati na posao: „Rekao je doslovno 'da sam izgleda dovoljno bila kažnjena', te da ću uskoro dobiti referat, da ima i previše posla kojim su moje kolege u Sekretarijatu preopterećene. Još je dodao da radi na novoj sistematizaciji kojom će biti ispravljena nepravda koja mi je pričinjena. To je potrajalo dvije godine nakon čega sam dobila rješenje o otkazu“.

Kriza je, nema nikakvog političkog obračuna

Gradonačelnik Kalač je rekao da je novom organizacijom lokalne uprave bez posla ostalo devet službenika, među kojima i Alisa Ećo. Pored njih, prema Kalačevim riječima, mora se riješiti problem još desetak prekobrojnih „što apsolutno nema nikave veze sa bilo kakvim političkim obračunima već sa racionalizacijom čiju neophodnost je nametnula ekonomska kriza“.

Kalač je kazao da nerado donosi takve odluke, ali da je trećina onih koji su ostali bez posla upravo iz redova partije kojoj on pripada:

„Što se tiče najava za pokretanje postupaka pred nadležnim sudskim organima, smatram to jedinim legitimnim načinom da ispravi nepravdu koja joj je eventualno nanijeta“, rekao je Kalač.

Glavni administrator Mersudin Dautović je rekao da je „tužno da se neko poziva na to da je on izražavao žaljenje zbog odnosa prema njemu, pa u konkretnom slučaju i gospođe Alise Ećo“. Sekretar za planiranje i uređenje prostora Arbin Kalač se začudio zašto se Ećo poziva na njega, dok predsjednik SO Safet Feleć tvrdi da nikada nije rekao Alisi Ećo da će ostati bez posla.

„Ne petljam se u posao i odluke lokalne uprave i nije lijepo da me uvlačite u to“, rekao je Feleć.

Kako gradonačelnik Kalač rođaku iz Luksemburga može da daje platu?

Alisa Ećo kaže da su nakon nje u stalni radni osnos primljena još četiri diplomirana inženjera i više od 12 nižih službenika, a da njoj nije ponuđeno nijedno radno mjesto „iako se u rješenju o otkazu navodi da nije bilo mogućnosti za njeno raspoređivanje u bilo kojem organu lokalne uprave”.

„S druge strane, opšte je poznata činjenica da više radnika lokalne uprave godinama ne dolazi na posao, a da im se svakog mjeseca uredno isplaćuju zarade. Najupečatljiviji je primjer bliskog srodnika Nusreta Kalača, koji je u stalnom radnom odnosu u Sekretarijatu za uređenje prostora i uredno mu se isplaćuju mjesečna primanja, iako se on godinama nalazi u inostranstvu, sa posljednjim prebivalištem u Luksemburgu“, tvrdi Ećo.

Galerija

Bonus video: