Otvorena streljana u Baru

Poslije 34 godine dobili smo novu streljanu u Crnoj Gori, prvu zatvorenog tipa
552 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2013. 15:56h

Crnogorski sport je bogatiji za streljanu, koja ispunjava sve zahtjeve olimpijskog programa Svjetske streljačke federacije.

Na prigodnoj svečanosti u kasarni “Pero Ćetković“, kojoj je prisustvovao i predsjednik COK Dušan Simonović, vrpcu na ovom vrijednom sportskom objektu presjekli su načelnik Generalštaba VCG viceadmiral Dragan Samardžić, koji je i predsjednik Streljačkog saveza Crne Gore, predsjednik Opštine Bar Žarko Pavićević i direktor barskog SK „Mornar“ Željko Todorović.

Streljana se prostire cijelim potkrovljem zgrade Pomorskog odreda i u njoj uskoro počinju treninzi svih streljačkih disciplina olimpijskog programa za pušku i pištolj malog i velikog kalibra, što je pored čisto sportske komponente čini i važnim infrastrukturnim objektom barskog sportskog turizma. Streljana je realizovana u saradnji Ministarstva odbrane, VCG, Opštine Bar i SK„Mornar“.

"Ovo je važan objekat i za opštinu i za VCG i za crnogorski sport. NATO terminologijom, ovo je “smart difens” projekat koji će biti korišćen i za civilne i za vojne potrebe, Pomorski odred koji je jedna od naših najelitnijih jedinica maksimalno će koristiti njene kapacitete.

VCG nastoji da na najbolji način razvija sport u svom sistemu, oformili smo već planinarski i streljački klub, pripremamo i jedriličarski klub. Pomagaćemo i dalje COK, sport je glavni način da sačuvamo zdravo društvo i promovišemo istinske vrijednosti Crne Gore", rekao je Samardžić.

Željko Todorović, decenijama trener streljačkih reprezentacija Francuske, Danske i Italije, rekao je da streljana ima 28 mjesta za vazdušni pištolj i pušku sa deset metara, deset mjesta za gađanje sa 25 metara i sedam mjesta sa 50 metara.

"Poslije 34 godine dobili smo novu streljanu u Crnoj Gori, prvu zatvorenog tipa i ona je rezultat maksimalne posvećenosti svih ljudi koji su bili uključeni u ovaj projekat", rekao je Todorović.

Žarko Pavićević je kazao da je ovo odličan primjer kako u opštem interesu mogu uspješno da sarađuju lokalna samouprava i državne institucije.

"Ovaj veoma vrijedan sportski infrastrukturni objekat stvorio je preduslov da kao dokazano dobri domaćini sportistima dobijemo velika međunarodna streljačka takmičenja, prvo očekujemo već u 2013, a sportsku infrastrukturu Bara zaokružićemo zatvorenim olimpijskim bazenom čiju gradnju počinjemo do kraja godine", rekao je Pavićević.

Streljana je u rad simbolino puštena serijom hitaca koje su u mete ispucali najmlađi članovi kluba Jelena, Maksim i Emin. Na otvaranju su bili brojne zvanice iz političkog, privrednog i javnog života Bara i oficirski kor VCG.

Galerija

Bonus video: