Vasko Vujović širom svijeta ostvaruje san: Za njega nije bilo mjesta u Crnoj Gori

"Sport dijeli sudbinu svoje zemlje. Potrebni su nam ovdje u Podgorici teški rezovi kako bi sistem bio postavljen na stabilne temelje i kako bi se stvorili uslovi da futsal i fudbal u budućnosti napreduju u skladu sa potencijalima i neiskorišćenim mogućnostima igrača i trenera, u klubovima i reprezentaciji. Svako treba da preuzme odgovornost za svoje postupke", kaže Vasko Vujović
745 pregleda 2 komentar(a)
Vasko Vujović, Foto: Privatna arhiva
Vasko Vujović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 01.07.2018. 20:20h

Šanse Crne Gore da u narednih 10 godina uđe u vrh evropskog ili svjetskog fudbala gotovo ne postoje ni teoretski, ili su manje vjerovatnoće nego da predsjednik Fudbalskog saveza CG Dejan Savićević, na primjer, ponovo obuje kopačke i, poslije niza neuspjeha reprezentacije, opet izađe na teren.

Zbog toga, kako tvrdi u razgovoru za “Vijesti” trofejni crnogorski futsal trener, sa FIFA (A) i UEFA (B) licencama, Vasko Vujović, “pravo je vrijeme da se Crnogorci okrenu fudbalu u dvorani ili futsalu, sportu koji je u velikoj ekspanziji širom svijeta”.

“Uz dobru organizaciju i minimalna ulaganja, generacija fudbalera koja igra u dvorani, a u čijem sam razvoju učestvovao dok sam radio u Crnoj Gori, uz razvoj novih mlađih igrača, za samo četiri godine, bila bi u stanju da futsal reprezentaciju CG kvalifikuje na završnicu evropskog ili svjetskog šampionata. Imamo mnogo bolje igrače u futsalu nego u fudbalu u odnosu na evropsku konkurenciju”, tvrdi za “Vijesti” Vujović koji poslije naporne i uspješne sezone u Finskoj trenutno odmara u Crnoj Gori.

Proteklu deceniju svoje snove Vujović, inače, mašinski inženjer, koji je završio i drugi trenerski fakultet, je ostvario u Libanu, Grčkoj, a ove godine je osvojio je duplu krunu u Finskoj. Potpisao je novi dvogodišnji ugovor sa futsal timom Kampuksen Dinamo iz finskog grada Jivaskula (Jyvaskyla), koji je sa 140.000 stanovnika manji od Podgorice.

Fudbalska asocijacija Finske dodijela je ove godine Vujoviću dva priznanja: šampionski trener i trener godine.

“Sport koji je svakog dana širom Evrope sve popularniji u CG se na žalost ni ne vidi, zbog maćehinskog odnosa Fudbalskog saveza čiji je dio. Futsal reprezentacija CG je prije šest godina imala mnogo bolje rezultate nego što su oni danas”, naveo je Vujović uz napomenu da je ovaj sport uvršten ove godine i kao olimpijski sport u mlađim kategorijama.

On ne krije da je širom svijeta bio prinuđen da ostvaruje snove jer mu prava prilika iz Fudbalskog saveza CG, da razvija reprezentativni futsal, nikada nije ni pružena.

“Žao mi je sto sam prinuđen da san ostvarujem daleko od svoje zemlje. Nekada životne okolnosti mogu biti surove, ali upravo te okolnosti podstakle su snažnu želju da moje znanje i talenat izađu na površinu. Usavršavao sam se u najboljem klubu na svijetu, španskom Inter Movistaru, nakon čega sam odmah dobio poziv finskog kluba Kampuksen Dinamo”, priča dalje Vujović.

Prije nekoliko godina, on je sa dva crnogorska futsal tima (Montenegro Stars i Agama) bio dvostruki šampion, a bio je i dvostruki vicešampion Crne Gore. Kao selektor naše Univerzitetske reprezentacije u poljskom gradu Vroclavu osvojio je u Evropi 2009. godine četvrto mjesto. Za najboljeg trenera Grčke izabran je 2012. i u to vrijeme bio glavni koordinator za testiranje mladih talenata u toj zemlji.

“Sa lokalnim klubom iz unutrašnjosti Finske uspio sam da prekinem trogodišnju dominaciju ekipe Sievi. Pred Dinamom je sada UEFA Futsal Liga šampiona koja je će prvi put tokom predstojeće sezone nositi to ime”, objasnio je Vujović.

U našoj zemlji, do sada, nije imao podršku odgovornih iz Fudbalskog saveza, a više je bilo onih koji su mu zamjerili što pokušava da otvori “Pandorinu kutiju u kojoj se za svakoga nađe po nešto”.

Sa sjetom se sjeća da je prilikom jednog ranijeg okupljanja reprezentacije ( 2014.), tokom kojeg je bio pozvan kao jedan od trenera, njegova ambicioznost da stvari mijenja na bolje i pokreće sa mrtve tačke doživljena je “kao remećenje javnog reda i mira “ i nepotrebno talasanje”, nakon čega je ekspresno udaljen iz futsal reprezentacije.

“Sport dijeli sudbinu svoje zemlje. Potrebni su nam ovdje u Podgorici teški rezovi kako bi sistem bio postavljen na stabilne temelje i kako bi se stvorili uslovi da futsal i fudbal u budućnosti napreduje u skladu sa potencijalima i neiskorišćenim mogućnostima igrača i trenera, u klubovima i reprezentaciji. Svako treba da preuzme odgovornost za svoje postupke”, zaključio je Vujović.

Gazde naših klubova nemaju strpljenja

“Nedostatak strpljenja gazdi futsal klubova u našim uslovima, kao i nedostatak strateškog planiranja razvoja u ovom sportu”, tvrdi Vujović, glavni su hendikepi u Crnoj Gori, u odnosu na situaciju u drugim evropskim zemljama.

“U Evropi budžeti najvećih futsal klubova se mjere sa nekoliko miliona eura godišnje i da bi im se suprostavili potreban je kontinuirani rad i strpljenje gazdi naših klubova, koji najčešće postavljaju kratkoročni cilj da za godinu dana osvoje Ligu šampiona u ovom sportu, što je nemoguće”, kaže Vujović i dodaje da se upravo zbog toga naši klubovi brzo i gase.

Bonus video: