Ruinirana tvrđava Španjola u Herceg Novom

Srušeni unutrašnji zidovi, ruinirani objekti obrasli korovom sa raznim natpisima, trenutna su slika nekadašnjeg gornjeg grada Herceg Novog
185 pregleda 0 komentar(a)
tvrđava Španjola, Foto: Panoramio.com
tvrđava Španjola, Foto: Panoramio.com
Ažurirano: 25.03.2013. 18:41h

Propadanje spomenika kulture zbog nebrige nadležnih u Herceg Novom se možda najbolje ogleda na primjeru Španjole. Ova tvrđava iz srednjeg vijeka, potpuno je prepuštena zubu vremena, iako je posljednjih nekoliko godina bilo pokušaja da se koliko-toliko očisti i ušminka.

"Upravo pokušavamo na neki kreativan način prvo da skrenemo pažnju na stanje Španjole i potencijale"

Umjesto toga, zidovi se urušavaju, odnosi se kamenje iz zidova, nema nikakvog osvjetljenja ali ni upozorenja da ulazak može biti opasan. Iz opštine tvrde da će se to uskoro promjeniti, a u hercegnovskom nevladinom sektoru imaju i plan da poprave situaciju.

Srušeni unutrašnji zidovi, ruinirani objekti obrasli korovom sa raznim natpisima, trenutna su slika nekadašnjeg gornjeg grada Herceg Novog. Impresivna tvrđava Španjola kao i većina registrovanih spomenika kulture Crne Gore, prepuštena je sama sebi.

Osim toga što kao ogroman turistički i kulturno- istorijski potencijal nije iskorištena, predstavlja i veliku prijetnju za svakoga ko želi tuda da prošeta. Ovakvo stanje do sada se pravdalo administrativnim preprekama, međutim opština Herceg Novi je dobila i zvanično rješenje da ona raspolaže ovom tvrđavom.

"Vjerujemo da je to jedan ogroman potencijal grada i vjerujemo da može da se valorizuje na adekvatan način. Naravno ni u šta ozbiljnije nismo mogli da uđemo dok neriješimo te imovinsko-pravne odnose, a sada kada su rješeni ulazimo u drugu fazu plana, a to je formiranje jednog tima", rekao je Vladimir Žutković iz Sekretarijata za društvene djelatnosti Herceg Novog.

Čišćenje smeća na Španjoli

Opština je posljednjih par godina samostalno i sa Zavodom za zapošljavanje organizovala čišćenja smeća na Španjoli. Međutim, jedini koji su se prethodnih godina malo ozbiljnije bavili stanjem u ovoj tvrđavi su aktivisti NVO EKO Fest koji na Španjoli organizuju i festivale, kako bi ukazali na potencijale ove tvrđave.

"Prije još tri godine već smo predali koncept projekta za samu sanaciju i za revitalizaciju na održivim principima"

"Upravo pokušavamo na neki kreativan način prvo da skrenemo pažnju na stanje Španjole i potencijale, takođe i da valorizujemo prostor i da pokušamo da ga saniramo i to smo radili za ovih dosadašnjih 4 godine, odnosno pet festivala koji su bili do sada na Španjoli. Međutim ruke su nam vezane zbog vjerovatno tog administrativno-papirološkog sistema", rekao je Saša Cvetković iz NVO "Eko fest" iz Herceg Novog.

Međutim sada su riješene administrativne prepreke i iz opštine obećavaju otvaranje konkursa za sanaciju Španjole.

"Planiramo te neke osnovne stvari odmah da uradimo jer one ne zahtjevaju neka posebna sredstva. Znači nama je sad primarno dok traje ovaj konkurs za projekat, primarno je da ona više ne propada. Mi ćemo učiniti sve da onaj korov ono rastinje više ne uništava zidine", rekao je Žutković.

Saša Cvetković kaže da su takve vijesti ohrabrujuće i tvrdi da projekat revitalizacije već duže vrijeme postoji.

"Prije još tri godine već smo predali koncept projekta za samu sanaciju i za revitalizaciju na održivim principima naravno, da može da se sanira bez nekih većih ulaganja od strane opštine", rekao je Cvetković.

U svakom slučaju svi su svjesni da bi obnova Španjole i ostalih mnogobrojnih hercegnovskih tvrđava, moglo predstavljati ekskluzivni dio turističke ponude toga grada.

Bonus video: