Summer job 2013: 27. i 29. marta sajam sezonskih poslova

Prošle godine 22 hiljade stranaca bilo zaposleno od kojih je većina radila sezonske poslove
4 komentar(a)
Ekonomski fakultet, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ekonomski fakultet, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.03.2013. 14:12h

Studentski parlament Univerziteta Crne Gore u saradnji sa Studentskom organizacijom ''Turist'' sa Fakulteta za turizam i hotelijerstvo iz Kotora organizovaće 27. marta na Ekonomskom fakultetu u Podgorici i 29. marta na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo u Kotoru, šesti po redu Sajam sezonskih poslova u turizmu ''Summer Job 2013''.

Prema riječima studenta povjerenika UCG, Miloša Pavićevića cilj projekta je da se svi studenti i maturanti, kao i svi zainteresovani za sezonsko zapošljavanje na neposredan način upoznaju sa mogućnostima sezonskog zapošljavanja u Crnoj Gori.

“Smatramo da je ulaganje u zapošljavanje mladih uslov napretka zdravog društva i upravo zbog toga smo se opredijelili da već šestu godinu za redom realizujemo projekat u kome mladi stiču radne navike, upoznaju proces rada i istovremeno dobijaju priliku da zarade svoje prve honorare”, rekao je Pavićević na konferenciji za medije.

On je kazao da se na Sajmu očekuje oko 60 kompanija, koje će na ovaj način lakše doći do radnika. Osim mladih i poslodavaca, ističe Pavićević, indirektne koristi od projekta će imati cjelokupno društvo, a Sajam će riještiti problem odliva sredstava iz naše zemlje, jer će se povećati učešće domaće radne snage na sezonskim poslovima. On je podsjetio da je prošlogodišnji Sajam sezonskih poslova u turizmu posjetilo nekoliko hiljada studenata i maturanata, koji su predali oko 4000 biografija. Priliku za rad tokom tri ljetnja mjeseca prošle godine dobilo je oko 400 studenata i maturanata.

Pomoćnica ministra rada i socijalnog staranja, Arijana Nikolić Vučinić istakla je da je projekat važan jer su se sezonskim poslovima u Crnoj Gori do sada bavili većinom stranci. Tako je prošle godine 22 hiljade stranaca bilo zaposleno od kojih je, ističe, većina radila sezonske poslove.

“Upravo aktivacijom mladih pokušavamo da taj broj smanjimo jer je to jako bitno u doba ekonomske krize kada je jako teško doći do posla” objasnila je Nikolić Vučinić. Ona je istakla da se u Ministarstvu nadaju da će poslodavci pružiti mladim ljudima priliku da stiču nova iskustva jer će se obukom mladih tokom studija stvoriti kadar koji će u budućnosti moći da odgovori svim potrebama poslodavaca.

Prema riječima pomoćnice ministra prosvjete, Mubere Kurpejović Sajam će mlade ljude upoznati sa načinom zapošljavanja, pisanjem CV-ja i pružiti im priliku da počnu pripreme za samostalno obavljanje poslova. Takođe, on će poslodavce upoznati sa svim onim kvalifikacijama koje se nude na tržištu obrazovanja.

“Poslodavci će na taj način imati priliku da sjutra možda predlože da se razviju neke nove kvalifikacije ili da se promijeni taj odnos ponude i tražnje kvalifikacija obrazovanja u Crnoj Gori”, kazala je ona. Kurpejović ističe da broj partnera u ovom projektu govori da su svi spremni i vjeruju u budućnost mladih.

Za sve zainteresovane mlade ljude iz Podgorice, Cetinja, Nikšića, Andrijevice, Bijelog Polja Berana, Kolašina i Mojkovca biće obezbijeđen besplatan prevoz za sajam koji će biti održan u srijedu na Ekonomskom fakultetu u Podgorici. Sa druge strane, za sajam koji će u petak biti organizovan na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo u Kotoru besplatan prevoz će imati i studenti iz Bara, Budve i Tivta.

Bonus video: