U ZIKS-u samo jedan ljekar i jedan zubar

"Najteže je stanje u stomatološkoj ambulanti jer liječenje zuba praktično ne postoji”, piše u pismu grupe osuđenika
99 pregleda 2 komentar(a)
ZIKS, stomatolog, Foto: Jelena Jovanović
ZIKS, stomatolog, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 25.03.2013. 19:04h

Stanje zdravstvenog sistema u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija ne zadovoljava ni najosnovnije standarde, jer se o zdravlju više od hiljadu zatvorenika stara jedan ljekar.

Grupa osuđenika je u pismu dostavljenom "Vijestima" napisala da o tome najbolje govori činjenica da na ljekarski pregled čekaju i po dvadesetak dana, a da je doći na red za specijalisticke preglede postala nemoguća misija.

"Ovdje rade samo jedan doktor i oko 10 saniteta, dok psihijatar dolazi neredovno iako je određenom broju osuđenika izrečena mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja”, saopštili su zatvorenici.

Iz Službe za odnose sa javnošću spuškog zatvora istakli su da njihova Stomatološka ordinacija u potpunosti zadovoljava propisane standarde

Oni se žale na nestašicu čak i najosnovnijih ljekova koje su prinuđeni kupovati za svoj novac.

“Da ne govorimo o skupljim medicinskim preparatima. Najteže je stanje u stomatološkoj ambulanti jer liječenje zuba praktično ne postoji”, piše u pismu.

Zatvorenici su naveli da je sve izraženiji problem sa nestašicom hemijskih sredstava za čišćenje prostorija u kojima borave, kao i sredstava za ličnu higijenu.

“Ta sredstva se ne dodjeljuju osuđenicima po ustanovljenom grafiku niti u dovoljnoj količini. Zbog toga smo prinuđeni i to kupovati za svoj novac iako je ZIKS obavezan da ih obezbijedi", piše u pismu zatvorenika.

Iz ZIKS-a su potvrdili da u njihovoj zdravstvenoj službi trenutno radi jedan ljekar specijalista opšte medicine, jedan stomatolog i 12 medicinskih tehničara, ali i da trenutno nemaju psihijatra. No, i pored toga, oni ocjenjuju da je stanje zdravstvene zaštite u ZIKS-u na zadovoljavajućem nivou.

"Imajući u vidu trenutno brojno stanje ljekara u ZIKS-u i brojno stanje osuđenih i pritvorenih lica, ljekarski pregledi se vrše po prioritetu njihovog zdravstvenog stanja. I pored nedostatka ljekara, u ZIKS-u se dnevno obavi 70-80 ljekarskih pregleda.

Sredinom marta specijalista psihijatrije otkazao je saradnju sa ZIKS-om, a zamjena još nije pronađena", pojasnili su iz Zavoda, dodajući da je psihijatar kod njih ordinirao osam puta mjesečno i da vjeruju da će vrlo brzo angažovati drugog.

Trenutno, u apoteci ZIKS-a nedostaje nekoliko vrsta ljekova u obliku tableta, ampula i injekcija

Iz Službe za odnose sa javnošću spuškog zatvora istakli su da njihova Stomatološka ordinacija u potpunosti zadovoljava propisane standarde po pitanju opreme i njenog održavanja i objasnili da se dešava da osuđenici i pritvorenici kupuju određene ljekove.

"ZIKS putem tendera obezbjeđuje dovoljnu količinu medikamenata za pritvorena i osuđena lica. Međutim, dešava se da oni kupuju određenu vrstu ljekova koje u određenom trenutku nije moguće obezbjediti u apoteci ZIKS-a.

Takođe, treba napomenuti da je što se tiče nabavke ljekova prošla godina imala određene zastoje koji su se odražavali na ukupno snabdijevanje medikamentima svih građana Crne Gore. Trenutno, u apoteci ZIKS-a nedostaje nekoliko vrsta ljekova u obliku tableta, ampula i injekcija.

Međutim, ljekar redovno kontroliše stanje u apoteci i obnavlja porudžbinu za ljekove čije su zalihe pri kraju. Istovremeno, u slučaju kada je neki lijek hitno potreban pacijentu, a u apoteci ZIKS-a ga nema, vanredno se kupuje istog dana", pojašnjeno je iz ZIKS-a.

Oni su dodali da je u toku priprema za raspisivanje tendera za nabavku ljekova i negirali tvrdnje zatvorenika da sami kupuju hemijska i sredstva za ličnu higijenu.

''Kada je riječ o hemijskim sredstvima i sredstvima za održavanje lične higijene, ZIKS obezbjeđuje hemijska sredstva za održavanje prostorija u kojima lica lišena slobode borave. Takođe se obezbjeđuju i socijalni paketi za određenu osuđeničku populaciju shodno njihovoj nepovoljnoj ekonomskoj situaciji", piše u njihovom odgovoru.

Vlada zacrtala izgradnju bolnice

Iz ZIKS-a je objašnjeno da se trenutni problemi sa kojim se zdravstvena služba susreće odnose na nedostatak kadra i tehničku opremljenost ambulanti po zatvorima i da je u shodno javnom oglasu u završnoj fazi odabir kadrova za rad u zdravstvenoj službi.

"Treba napomenuti da je shodno Akcionom planu Vlade Crne Gore predviđena izgradnja zdravstvenog kompleksa u ZIKS-u, što će umnogome ove probleme relaksirati. Takođe, naglašavamo da osuđena i pritvorena lica osim zdravstvene zaštite u ZIKS-u imaju pravo i na liječenje u javnim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori, što i realizujemo", dodali su iz ZIKS-a.

Bonus video: