Raste broj razvoda u Crnoj Gori, najviše u Podgorici

Ekonomski problemi "troše sve ono što je lijepo u braku". Žene se osjećaju zapostavljenijim u odnosu na ostale žene, misle da im je brakom oduzeto nešto što bi imale sa drugim muškarcem
600 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 23.03.2013. 15:34h

Razvodi u Crnoj Gori učestali su u posljednjoj deceniji, a praksa pokazuje da se supružnici razovde najčešće nakon druge ili treće godine od zaključenja braka, kazala je advokat Ivana Jončić.

Prema preliminarnim podacima Zavoda za statistiku (MONSTAT), u 2012. razvedeno je 437 brakova, od čega najviše u Podgorici 136, a najmanje na Žabljaku.

"Nakon Podgorice najviše razvoda bilo je u Baru i Herceg Novom – 45, zatim u Nikšiću 33 i opštini Rožaje gdje je ih bilo 32", saopšteno je iz MONSTATA agenciji Mina.

Jončić je kazala da je, kada je u pitanju sudska praksa u Crnoj Gori, jedan od razloga za razvod loša komunikacija među bračnim partnerima.

Jončić je rekla da se u praksi kao razlozi za prekid braka navode i različit karakter partnera, intelektualni i obrazovni nivo supružnika

Prema njenim riječima, i nevjera je čest razlog da supružnik zatraži razvod.

"Isto tako, supružnik koji je počinio prevaru, a ima ozbiljne namjere da sa novim partnerom započne zajednicu života, uglavnom predlaže da se brak u kojem je sporazumno razvede", rekla je Jončić.

Ona je dodala da je i nasilje u porodici jedan od motiva za prekid braka, kao i da se na taj korak najčešće odlučuju žene.

"Njihov osnovni motiv je da se od nasilja zaštite djeca koja su rođena u braku", navela je Jončić.

Prema njenim riječima, intezivni ekonomski problemi "troše sve ono što je lijepo u braku".

"Žene se osjećaju zapostavljenijim u odnosu na ostale žene, misle da im je brakom oduzeto nešto što bi imale sa drugim muškarcem, doživljaju supruga nesposobnim da se brine o njima i porodici i nerijetko ga svakodnevno omalovažavaju", kazala je Jončić.

Jončić je dodala da je uvođenjem institucije posrednika- medijatora, koji pokušava da supružnike podsjeti zbog čega su se odlučili na brak, crnogorsko društvo dalo svoj doprinos u pokušaju čuvanja temeljnih institucija društva

Jončić je rekla da se u praksi kao razlozi za prekid braka navode i različit karakter partnera, intelektualni i obrazovni nivo supružnika.

Ona je navela da do razvoda dolazi nakon druge ili treće godine zajedničkog života.

Jončić je ukazala i da bračne krize često nastaju i nakon sedme ili osme godine braka, što rezultira tužbom ili sporazumnim razvodom, ali da se nerijetko dešava da se brakovi razvode i nakon deset, 15 godina.

Razvodi su najčešći u Glavnom gradu.

"Možemo reći da je u Podgorici došlo do trenda porasta razvoda brakova pa se broj razvedenih kreće od 100 do 160 tokom godine", kazala je ona.

U ostalim opštinama, dodala je Jončić, iako učestao, razvod braka nije izražen kao u Podgorici.

Prema njenim riječima, često se dešava da partneri tokom parnice odluče da spasu brak.

"Procjenjuje se da čak u 30 odsto slučajeva bračni drugovi predomisle i povuku tužbu", kazala je ona.

Jončić je dodala da je uvođenjem institucije posrednika- medijatora, koji pokušava da supružnike podsjeti zbog čega su se odlučili na brak, crnogorsko društvo dalo svoj doprinos u pokušaju čuvanja temeljnih institucija društva.

Bonus video: