Dan: Mitropolit Mihailo nije mogao da uđe kod pape Franja

Obezbjeđenje novog papa mitropolitu CPC nije dozvolilo da uđe u dio gdje su bili predstavnici ostalih vjerskih zajednica
88 pregleda 0 komentar(a)
mitropolit Mihailo, Foto: Arhiva Vijesti
mitropolit Mihailo, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 23.03.2013. 11:14h

Mitropolitu Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailu obezbjeđenje novog pape Franja nije dozvolilo ulazak u prostorije poglavara Rimokatoličke crkve jer ga nije bilo na spisku zvanica, piše Dan.

On je tokom ceremonije ustoličenja pape Franja, zajedno sa predstavnikom Makedonske pravoslavne sjedio odvojeno od ostalih zvanica.

"Mihailo nije pozvan na ustoličenje novog poglavara Rimokatoličke crkve. Iz Crne Gore bili su pozvani premijer Milo Đukanović i mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije u ime Srpske pravoslavne crkve SPC“, kazao je izvor Dana.

Prema tvrdnjama tog izvora Mihailo je pokušao nakon ustoličenja da priđe papi i uđe u dio gdje su bili predstavnici ostalih vjerskih zajednica, ali ga je obezbjeđenje spriječilo u tome.

Vučinić: Mitropolit primio lični poziv

Potpredsjednik Savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Stevo Vučinić negirao je pisanja štampe da mitropolit CPC Mihailo nije bio pozvan na ustoličenje pape Franja i izjavio da je mitropolit primio "lični poziv" za ceremoniju u Vatikanu, prenosi Beta.

"Takva laž ima za cilj da crnogorsku crkvu diskvalifikuje", kazao je Vučinić

Vučinich je agenciji Beta rekao da je mitropolit Mihailo imao i susrete sa visokim zvaničnicima Svete stolice. Reagujući na navode pojedinih medija da mitropolit Mihailo nije pozvan na papino ustoličenje, Vučinić je kazao da je pozivom na papinu inauguraciju CPC priznata kao autokefalna crkva.

Prema riječima Vučinića, iza tvrdnji lista "Dan" stoji Srpska pravoslavna crkva.

"Takva laž ima za cilj da crnogorsku crkvu diskvalifikuje", kazao je Vučinić i dodao da se iz Crne Gore "beogradska patrijaršija mora povući".

Bonus video: