Oko 33 hiljade građana ima stare lične karte

Konjević je kazao da je rok za važenje tih dokumenata istekao krajem prošle godine
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.03.2013. 13:02h

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević kazao je da skoro 33 hiljade crnogorskih državljana ima staru ličnu kartu, od čega 24.468 ima dokument izdat prema propisima iz 1993. godine, a plasticifirani 8.320.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) sprovelo je kampanju u decembru da od 2013. prestaju da važe stare lične karte, i do 25. decembra 20 hiljada osoba je zamijenilo ta dokumenta", kazao je Konjević.

Odgovarajući na pitanje poslanika SNP-a Nevena Gošovića koji je pitao koliko državljana Crne Gore posjeduje staru ličnu kartu uz sugestiju da MUP morao da bude agilniji u zamjeni dokumenata, Konjević je rekao da taj resor odobrio mobilnu jedinicu za izdavanje novih dokumenata.

"U Andrijevici su bila samo 133 zahtjeva za zamjenu starih dokumenata. Zamjenom starih ličnih karata najviše koristi ima MUP jer će se evedencije tog organa popraviti", kazao je on.

Poslanik DF-a Milutin Đukanović pitao je Konjevića koliko je zahtjeva dobio MUP pred izbore u Nikšiću da se nova dokumenta izdaju preko mobilne jedinice. Đukanović je u okviru poslaničkog pitanja kazao da se MUP kao servis koalicije DPS-SDP i omogućio njihovim biračima da zamijene lične karte, a svojom neažurnošću spriječio opozicione birače da učine isto.

Konjević je kazao da je od februara do 5. marta podnesen, o 668 a riješeno 629 zahtjeva za upotrebu mobilnih jedinica za zamjenu dokumenata.

On je saopštio da upis i brisanje u birački spisak nije u nadležnosti MUP-a, već organa lokalne uprave čija je to djelatnost: “MUP ima samo tri mobilne biometrijske stanice, i pokušaće da obezbijedi još dvije”.

Prijave protiv 65 policajaca

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) od 2010. godine podnijelo je 52 krivične prijave protiv 65 službenika Uprave policije (UP), zbog sumnje da su počinili 71 krivično djelo, kazao je resorni ministar Raško Konjević.

On je naveo da je prošle godine suspendovano 40 službenika UP, dok se protiv njih vodi postupak.

Konjević je, odgovarajući na poslaničko pitanje Zorana Miljanića iz Pozitivne Crne Gore, protiv koliko službenika MUP-a se vodi postupak gonjenja po službenoj dužnosti, kazao da je taj resor podnio 52 prijave protiv 65 članova UP.

"U ovoj godini su podnijete dvije prijave protiv dva službenika", rekao je Konjević.

Miljanić je pitao ministra da li ga uznemirava činjenica da se protiv devet policijaca iz Berana vodi postupak za teška krivična djela, a da nijesu suspendovani.

Konjević je rekao da ga to ne uznemirava, jer, kako je naveo, zakon treba da bude jednak za sve.

Miljanića je zanimalo i da li u UP postoji, kako je kazao, deficit znanja.

Konjević je rekao da deficit znanja postoji u svakoj instituciji, a ne samo UP.

"Moramo da izgrađujemo institucije, jer da ne postoji taj deficit već bi bili u Evropskoj uniji. U UP radi oko pet hiljada zaposlenih i ne može se na osnovu nekoliko slučajeva procjenjivati rad čitavog organa", kazao je on.

Snežana Jonica iz Socijalističke narodne partije pitala je Konjevića koliko je policija naplatila kazni od kada je počeo da važi novi Zakon o bezbjednosti u saobraćaju.

Konjević je rekao da je policija od početka godine naplatila oko 300 hiljada EUR, na osnovu kršenja saobraćajnih propisa.

Bonus video: