Nova epizoda starog sukoba: Prekopan prilaz groblju u Dinoši

Mještani Dinoše nijesu mogli da priđu mjesnoj kapeli i pripreme održavanje saučešća za pokojnicu čije tijelo bi sjutra trebalo da stigne iz SAD
210 pregleda 30 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2013. 19:05h

Mještani Dinoše nijesu mogli da priđu mjesnoj kapeli i pripreme održavanje saučešća za pokojnicu čije tijelo bi sjutra trebalo da stigne iz SAD, jer je bukvalno prekopan prilaz groblju.

Građani katoličke vjeroispovjesti protestovali su zbog uništenog prilaza, tvrdeći da su za to odgovorni "komšije muslimani", odnosno predsjednik MZ Dinoša Fadilj Ljuljanaj.

Oni sumnjaju da je Ljuljanaj, koji nije odgovarao na brojne pozive "Vijesti", odgovoran što je prilaz groblju prekopan.

Ne dozvoljavaju da porodica pokojnika primi saučešće>>>

Mještani Dinoše se bune zbog prodaje grobnica strancima>>>

Upozorili su da bi "stanje moglo i da se pogorša", istakavši da ni po koju cijenu neće odustati od namjere da posljednju počast pokojnici odaju u kapeli.

Foto: Luka Zeković

Rođak pokojne žene Nuo Ljuljđuraj tvrdi da im je gradonačelnik Miomir Mugoša u utorak obećao da će moći da održe saučešće, čak i bude neophodno angažovati i policiju.

Mještani tvrde da preko ovakvog postupka komšija ovaj put "neće preći" i da će sjutra održati saučešće, nakon što to nijesu mogli da učine dva puta u posljednja dva mjeseca.

TV Vijesti, Marko Mišić

Porodica Vučinaj iz Pikalja održala je 15. marta saučešće nasred glavne ceste na Koniku, nakon što im je iz Glavnog grada saopšteno da to ne mogu da učine u kapeli u Dinoši, uz obrazloženje da može doći do incidenata.

Foto: Luka Zeković

Mještani Dinoše polovinom januara nijesu dozvolili rođacima i prijateljima da odaju počast pokojnom N. D. iz Zatrijepča. Dinošani su tek dan kasnije, nakon velikih tenzija koje su prijetile da prerastu u incident, dozvolili Zatrijepčanima da održe saučešće.

Istakli su, međutim, da je to posljednji put da neko ko ne živi u Dinoši žali pokojnika u kapeli na mjesnom groblju...

Foto: Luka Zeković

Mještani tvrde da su podnijeli prijavu policiji, a da im je iz Komunalne policije obećano da će poravnati prilaz groblju

Ljuljđuraj se ipak nada da će uskoro riješiti problem i da će sahraniti rođaku.

"Vidite i sami na šta ovo liči, ne možemo da primimo saučešće. Ovaj problem nije odnedavno, ali ističem da mi ne želimo konflikt, nikakav sukob, samo da se ovakvo stanje riješi. Mugoša nas je ljudski juče dočekao, obećao da će sve da bude u redu, ali nije ni on nadležan za sve, ovo je nečija drugo krivica", naglasio je Ljuljđuraj.

Foto: Luka Zeković

Kazao je da ne žele “da ravnaju ono što je drugi kopao”, istakavši da bi nadležni trebalo da riješe problem.

Mještani tvrde da su podnijeli prijavu policiji, a da im je iz Komunalne policije obećano da će poravnati prilaz groblju.

Razgovarali su i sa predsjednikom GO Tuzi Franom Ljuljđurajem, ali tvrde da je on saopštio da ne može da im pomogne, uputivši ih na Mugošu.

Strah od vjerskog sukoba

Upozorivši da strahuje od “sukoba” mještana, Viktor Đokaj pojasnio je da je “vjerska raznolikost” suština problema.

On smatra da katolici imaju pravo da koriste zemlju koju su “naslijedili od očeva”.

“Mislim da nije ljudski da se ovako ophode prema jednom bratstvu. Plašim se da će eskalirati sukob, a to nikome nije u interesu, želimo mirnim dogovorom sve da riješimo, ali ne takvim dogovorom koji odgovara jednoj strani, nego objema. Smatram da ključni doprinos rješenju problema može da da Mugoša”, kazao je Đokaj.

Galerija

Bonus video: