Predstavljen Model lokalnih samouprava za borbu protiv korupcije

Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Raško Konjević, ocijenio je da je korupcija opasnost po demokratske procese u Crnoj Gori
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2013. 12:53h

Model lokalnog akcionog plana za borbu protiv korupcije omogućiće jedinicama lokalne samouprave da iskoriste svoje pravne i administrativne kapacitete u borbi protiv te pojave koja negativno utiče na cijelo društvo, ocijenjeno je danas na predstavljanju modela.

Akcioni plan implementirala je Misija OEBS-a u saradnji sa Sektorom za lokalnu samoupravu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Zejdenicom opština.

Šef Misije OEBS-a u Crnoj Gore Ljubomir Kopaj rekao je da Model prakitično oruđe koje će pomoći u borbi protiv korupcije.

„Model će osigurati da napori jedinica lokalne samouprave budu usklađeni sa njihovim kolegama u drugim opštinama i sa državnog nivoa. U ovom procesu, civilni sektor i mediji imaju neizostavnu ulogu“, kazao je Kopaj.

Prema njegovim riječima, priliv investicija se ne može očekivati ukoliko se ne stane na put korupciji.

„Ona je jedna od najpogubnijih kriminalnih aktivnosti, kako po eknomiju, tako i po društvo u cjelini. Ranjivost lokalnih samouprava pred korupcijom je najveća prepreka ulasku investicija koje su crnogorskoj privredi potrebne u ovim kriznim vremenima“, ocijenio je Kopaj.

Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Raško Konjević, ocijenio je da je korupcija opasnost po demokratske procese u Crnoj Gori.

„Negativno utiče na kulturu, tradiciju i potrebna je energična borba na lokalnom i državnom nivou i dužni smo da preduzmemo sve mjere i napore protiv korupcije“, kazao je on.

Prema Konjevićevim riječima, Model je stručan i predstavlja korak dalje u borbi protiv negativnog uticaja korupcije.

Konjević je kazao da je Vlada jasno usmjerila svoju politiku protiv korupcije.

On je ocijenio da je lokalna samouprava dostigla visok stepen usklađenosti sa međunardonim standardima.

Predsjednik Skupštine Zajednice opština Crne Gore Aleksandar Bogdanović, rekao je da je zajednička težnja državne i lokalne uprave da se korupcija svede na najniži mogući stepen.

„Uloge lokalnih samouprava u društvenim procesima, pa i u ovom, su ključne i nezaobilazne. Jačanje kvalitet upravljanja na lokalnom nivou je polazna tačka za preventivno djelovanje u borbi proptiv korupcije“, kazao je on.

Bogdanović je ocijenio da je neophodno izgraditi sistem vrijednosti, organizaconu kulturu i ojačato odgovornost unutar lokalnih saomouprava.

„Okvir za suzbijanje korupcje na lokalnom nivou sastoji se od sedam ciljeva, utvrđenih Strategijom za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i inoviranim Akcionim planom za sprovođenjem te strategije“, naveo je on.

Bogdanović je rekao da se mora povećati stepen odgovornosti i profesionalizma rada lokalne samouprave i poboljšati transparentnost u procesu planiranja, donošenja akata i njihovog sprovođenja uz poštovanje principa participativnosti.

„Potrebna je pojačana unutrašnja i spoljna kontrola rada lokalne samouprave i usklađivanje lokalnog akcionoh plana sa Nacionalnim akcionim planom i Strategijom za borbu protiv korupcije i oprganizovanog kriminala“, naveo je on.

Bogdanović je dodao da je jedan od ciljeva i primjena etičkih standarda u lokalnoj samoupravi i stvaranje uslova i podsticanje civiljnog i privatnog sektora da se uključe u procers.

Prema njegovim riječima, neophodan je i monitoring lokalnog akcionog plana za borbu protiv korupcije.

„Ovaj Model je korak naprijed i mjere i aktivnosti koje su njime definisane u naredne dvije godine treba da budu preduzete su od značaja za cjelokupno društvo“, zaključio je Bogdanović.

Galerija

Bonus video: