Alkotest pokazao 2,04, a analiza krvi 0,37 promila

“Alkometar je, u vrijeme alkotesiranja, bio baždaren”, kazali su iz policije, dodajući da upravljanje vozilom sa 0,37 promila alkohola u krvi takođe kršenje Zakona
486 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Dragić, Foto: Vesko Belojević
Aleksandar Dragić, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 20.03.2013. 21:19h

Osim neprijatnosti što je noć proveo u pritvoru zbog navodne povećane koncentracije alkohola u krvi, Podgoričanin Aleksandar Dragić se požalio da je neopravdano ostao i bez vozačke dozvole.

Nakon što ga je policajac zaustavio 22. januara oko jedan sat poslije ponoći u Ulici V proleterske, i ponudio mu da uradi alkotest, rezultat je pokazao nevjerovatnu koncentraciju alkohola u krvi od 2,04 promila.

"Naravno da nisam povjerovao u takve nalaze, znao sam koliko sam popio te večeri. Zatražio sam da ponovim test, što mi nije dozvoljeno. Odlučio sam da uradim nalaze krvi, koji bi potvrdili moje navode", kazao je Dragić, precizirajući da su nalazi koje je radio svega desetak minuta nakon alkotesta, pokazali da je imao 0,37 promila alkohola.

Dragić je ispričao da je tu veče ipak bio u betonjerci, te da mu je oduzeta vozačka dozvola do kraja sudskog postupka.

Iako su iz policije zadovoljni primjenom zakona, građani od početka sprovođenja tog propisa negoduju, smatrajući da je koncipiran tako da bi se preko pleća vozača punio budžet

Tako je Dragića policajac mogao samo da isključi iz saobraćaja i naloži mu da plati mandatnu kaznu u visini od 70 do 200 eura.

"Nedavno je sudija Suda za predšaje Larisa Begović potvrdila da je koncentracija alkohola u krvi bila mnogo manja od one koju su utvrdili saobraćajni policajci, pa mi je naloženo da platim kaznu od 70 eura zbog 0,37 promila", kazao je on.

Dragić je rekao da će platiti kaznu, ali da je do sudskog postupka došlo greškom saobraćajaca, te da ne želi da plati sudske troškove.

"Pokrenuću i postupak protiv njih zbog propusta koji su napravili”, rekao je on “Vijestima”.

Zakonodavac je novim propisom smanjio toleranciju na 0,3 promila alkohola u krvi, jer je alkohol ključni razlog za tragedije na crnogorskim drumovima. Iz policije su najavili da više neće tolerisati ni suvozače koji su pod dejstvom alkohola pa je novim zakonom predviđena prilično visoka novčana kazna i za taj prekršaj (od 60 do 150 eura).

Iako su iz policije zadovoljni primjenom zakona, građani od početka sprovođenja tog propisa negoduju, smatrajući da je koncipiran tako da bi se preko pleća vozača punio budžet.

Novi zakon karakterišu izuzetno rigorozne kazne. Osim toga što je za neke prekršaje predviđena i zatvorska kazna do dva mjeseca, zakon udara na džep nesavjesnih učesnika u saobraćaju pa će za najmanji prekršaj platiti 20, dok će pijani vozači plaćati do 2.000 eura.

Rigorozne novčane kazne predviđene su i za pravna lica, pa će za neke prestupe u saobraćaju ili zbog toga što nemaju potrebne dozvole, licence ili odobrenja kazne biti do 10.000.

Policija: Alkometar je bio baždaren

Iz Uprave policije je “Vijestima” saopšteno da su kontrolisali Dragića, kao i da je alkotestiranjem utvrđeno da je nivo alkohola bio 2,04 promila.

“Alkometar je, u vrijeme alkotesiranja, bio baždaren”, kazali su iz policije, dodajući da upravljanje vozilom sa 0,37 promila alkohola u krvi takođe kršenje Zakona.

“Područni organ za prekršaje u Podgorici je donio rješenje o produženju mjere privremenog oduzimanja vozačke dozvole od A.D. do 60 dana. Rješenje Područnog organa o kažnjavanju nam još nije dostavljeno”, kazali su iz Uprave policije.

Bonus video: