Sve više klupa prazno u pljevaljskim školama

Sedamdesetih godina prošlog vijeka bilo je više od 8.800 osnovaca, a danas je ukupan broj đaka upola manji
474 pregleda 0 komentar(a)
OŠ Boško Buha Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
OŠ Boško Buha Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 30.06.2018. 17:40h

Broj učenika u pljevaljskim osnovnim i srednjim školama iz godine u godinu se smanjuje, a posebno u seoskim obrzovnim ustanovama.

Početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka, u Pljevljima je samo u osnovnim školama bilo više od 8.800 učenika, a danas je ukupan broj đaka, računajući i srednje škole, spao ispod 4.000.

Drastičan pad bilježi i gradska OŠ “Boško Buha”, gdje se broj đaka u posljednjih dvadesetak godina više nego prepolovio.

Školu je ove godine pohađalo oko 480 učenika, a 1997 - 1.200. Prije deset godina, nastavu je pohađalo 728 učenika.

Direktor škole Albin Kondo kaže da su ove godine u matičnoj školi upisana 32 prvaka, u područnom odjeljenju Komini 11 i Ilino brdo dva.

U odnosu na prethodnu godinu, u prvi razred u ovoj školi upisano je petoro djece više, ali Kondo ističe da je u odnosu na prije desetak godina broj učenika drastino smanjen.

“Prije desetak godina, u školu je upisivano 115 učenika. Ove godine su deveti razred završila 83 učenika, to sve ukazuje da se broj učenika iz godine u godinu drastično smanjuje”.

Direktor OŠ “Salko Aljković” Faik Muhović kaže da su ove godine upisali 79 prvaka - 48 u matičnu školu u naselju Moćevac i 31 u područnom odjeljenju Guke.

Iako je ove godine upisan jedan učenik više u prvi razred nego prethodne, Muhović kaže da se broj učenika iz godine u godinu smanjuje.

“Ranije smo redovno upisivali po pet odjeljenja prvog razreda. Prošle godine smo upisali tri, a ove četiri”.

Muhović ističe da je prije desetak godina u školu upisano 150 prvaka.

Prije reforme, odnosno prelaska sa osmogodišnjeg na devetogodišnje školovanje, škola je imala oko 1.200 učenika, a danas 820.

Kada je otvorena prije 47 godine, nastavu je pohađalo 1.320 učenika.

U OŠ “Ristan Pavlović” u prvi razred u matičnoj školi upisano je 60 učenika, pet manje nego lani, odnosno 30 manje nego prije deceniju.

U Gimnaziju “Tanasije Pejatović” je ove godine u prvi razred upisano 90 učenika, 22 manje u odnosu na traženi broj.

I u Srednjoj stručnoj školi značajno je opao broj učenika - sa nekadašnjih 1.200 na manje od 800.

Bonus video: