Donatorske kartice do sada potpisalo 200 građana

Nacionalna koordinatorkka za transplantacije prof. dr Marina Ratković nije zadovoljna odzivom građana
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.03.2013. 19:56h

Podatak da je do sada oko 200 ljudi potpisalo donorske kartice za zavještanje organa nije zadovoljavajući i poziva na dodatne aktivnosti na promociji donorstva, poručeno je na konferenciji povodom Svjetskog dana bubrega 14. marta.

Predsjednik Društva za donaciju tkiva i organa “Donor” Dragiša Boričić kazao je da u toj organizaciji preferiraju rješenje kojim će se uvesti podrazmijevana saglasnost. To bi zahtijevalo izmjenu zakonske regulative.

Nacionalna koordinatorkka za transplantacije prof. dr Marina Ratković takođe nije zadovoljna odzivom građana.

“Potencijalnih donora je 500.000. Još 2008. godine smo radili anketu u kojoj je 87 odsto građana kazalo da bi zavještalo svoje organe, i to je dijametralno suprotna stvar. I dalje ćemo edukovati javnost kako bi otklonili sve moguće dileme”, kazala je Ratković.

Ministar zdravlja prof dr Miodrag Radunović kazao je da je transplantacija organa sa umrlih osoba u Crnoj Gori tek u pripremnoj fazi, jer podrazumijeva složeniju i dužu multidisciplinarnu pripremu.

“Da bi se počelo za tim vidom transplantacije potrebno je učešće društva. Građani su pokretačka snaga i osnovni dobročinitelji”, rekao je Radunović, podjećajući da trenutno na transplantaciju bubrega čeka 34 pacijenta, dok je na dijalizi 212 bolesnika.

Jedna dijaliza godišnje košta 20.000 eura, a u Crnoj Gori su od septembra urađene četiri transplantacije. U Crnoj Gori žive 92 osobe sa transplantiranim organima.

Studenenti Medicinskog fakulteta su juče u 12 časova, na Trgu republike u Podgorici izveli performans sa kišobranima, simbolično predstavljajući bubreg, i tako se pridružili globalnoj akciji “Flesh mob”.

Bonus video: