Unija poslodavaca: Petar Ivanović nas ignoriše

Prema njihovim riječima, usljed afere o nivou aflatoksina u mlijeku, u prvi plan su izbili višegodišnji problemi domaćih proizvođača
60 pregleda 7 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Gov.me
Petar Ivanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 14.03.2013. 20:27h

Unija poslodavaca (UPCG) podržala je stavove i zahtjeve poljoprivrednika i uputila javni poziv ministru poljoprivrede Petru Ivanoviću da nađe vremena i održi sastanak sa predstavnicima i članovima UPCG iz sektora poljoprivrede.

Prema njihovim riječima, usljed afere o nivou aflatoksina u mlijeku, u prvi plan su izbili višegodišnji problemi domaćih proizvođača koji, iako njihovo poslovanje ne prate adekvatna ulaganja i podrška države, crnogorskom tržištu nude proizvode koji zadovoljavaju propisani nivo zdravstvene zaštite, za razliku od inostranih proizvođača mlijeka.

Poljoprivredni proizvođači iz Nikšića i Danilovgrada zatražili su povećanje otkupne cijene mlijeka sa 42 na 55-60 centi po litru kako bi mogli da opstanu i istakli da su visoka cijena stočne hrane, a niska otkupna cijena mlijeka doveli u pitanje opstanak svih farmera u Crnoj Gori. Poljoprivrednici su istakli i da su zakinuti za premije za stoku, kao i da ih preko MIDAS programa tjeraju da uvoze grla, umjesto da ih uzgajaju. Farmeri su kazali i da su ogorčeni zbog slabe komunikacije sa resornim ministarstvom.

Iz Unije, koju vodi Predrag Mitrović, su kazali da nedonošenje agrobudžeta i nedefinisanje nivoa podsticajnih mjera i subvencija za privrednike iz sektora poljoprivrede, ugrožava i proljećnu sjetvu i sadnju u biljnoj proizvodnji.

Time će, tvrde, naše tržište biti dodatno uskraćeno za domaće proizvode i u većoj mjeri zavisno od uvoznih proizvoda "upitne cijene i kvaliteta", što podrazumijeva i dodatne troškove iz budžeta za uvoz tih proizvoda.

"Čini se da oslabljenoj domaćoj poljoprivredi, umjesto podrške po osnovu pravovremenog predviđanja, planiranja i bavljenja uzrocima, predstoji ozbiljan rad na saniranju mogućih posljedica", piše u saopštenju UPCG.

Oni su poručili da će i dalje istrajavati da preko institucija sistema utiču na usvajanje politika i mjera države koje će omogućiti da sadašnji i budući privrednici imaju pogodno tlo za dalji razvoj svojih poslovnih aktivnosti. Prema njihovim riječima, to je put za razvoj privrede, nova zapošljavanja i dalji razvoj Crne Gore i svih njenih građana.

Iz Unije su kazali da su i ranije ministarstvu upućivali sličan zahtjev, ali da su ostali uskraćeni za odgovor što ih, kako ističu u saopštenju, iznenađuje, posebno u odnosu na kvalitet saradnje koju je Unija imala sa prethodnim ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja - Tarzanom Miloševićem.

Zašto nema zakona o podsticanju poljoprivrede

Iz Unije podsjećaju da je krajnje vrijeme da se donese zakon o podsticaju poljoprivrede koji bi regulisao ovu oblast i pomogao privrednicima planiranje proizvodnje i ukupno poslovanje.

Oni su istakli da preporuke iz Evropskog akta o malom biznisu opominju i upućuju na prepoznavanje posebnog značaja i uloge malih i srednjih preduzeća u ekonomiji EU. "Ukoliko želimo da i Crna Gora jednog dana bude dio ove velike porodice, jasna je i neizbježna obaveza resornog ministarstva da donese hitne mjere, preispita važeće odluke i uskladi ih sa stvarnim mogućnostima realnog sektora", tvrde u Uniji poslodavaca.

Bonus video: