Porodica Kilibarda dva mjeseca u mraku

Kilibarda, kome su struju isključili 14. januara zbog duga od 906,6 eura za račune iz 2004. i 2005. godine, smatra da se radi o grubom kršenju Zakona o obligacionim odnosima
53 pregleda 9 komentar(a)
EPCG, Foto: Boris Pejović
EPCG, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.03.2013. 15:02h

Porodica penzionera iz Nikšića Radovana Kilibarde dva mjeseca živi u mraku nakon što mu je nikšićka Elektrodistribucija isključila struju zbog duga koji je, prema njegovim riječima, zastario.

Kilibarda, kome su struju isključili 14. januara zbog duga od 906,6 eura za račune iz 2004. i 2005. godine, tvrdi da se radi o grubom kršenju Zakona o obligacionim odnosima.

„Od 2007. godine, kada sam prvi put utužen za dug iz 2006. godine, pa do danas oni me ne tuže za dug iz 2004. i 2005. godine, jer znaju da je zastario, pa da će morati da mi to otpišu“, kazao je Kilibarda „Vijestima“ ističući da je sve ostale račune za električnu energiju platio.

Kilibarda je podnio žalbu Elektroprivredi od koje je, tvrdi on, dobio odgovor da račun mora platiti jer „njih zanima samo konačni saldo“.

Kilibarda ukazuje da „sve i da hoće“ da plati dug, sa penzijom od 170 eura to ne može.

„Ovo što Elektroprivreda radi je čista otimačina, diskriminacija i utjerivanje dugova. Jer ako je u januaru temperatura u Nikšiću minus 10 ili 15 stepeni, da li ukidanje grijanja predstavlja pokušaj uništenja jedne porodice“, pitao je Kilibarda.

Vjerujući da će ispraviti odluku EPCG, Kilibarda se obratio i Regulatornoj agenciji za energetiku. Iako su po istom pitanju iz RAE 2011. godine naložili EPCG da priključi brojilo ovog kupca električne nergije, oni su mu početkom ove godine odgovorili da je zahtjev neosnovan.

Kilibarda je istakao da mu nije jasno kako je dvije različite odluke o istom pitanju potpisao isti čovjek - predsjedavajući Odbora Agencije Dragutin Martinović.

Kilibarda ukazuje da „sve i da hoće“ da plati dug, sa penzijom od 170 eura to ne može

„Regulatorna agencija je donijela još jednu skandaloznu odluku i ja se pitam čemu služi ta agencija. Zato tražim da direktor RAE Novak Medenica i gospodin Martinović podnesu ostavke, jer su stali na stranu grubog kršenja zakona“, kategoričan je Kilibarda koji od 26. februara čeka odluku Osnovnog suda u Nikšiću o izdavanju prijevremene mjere EPCG da ga u roku od 24 časa priključe na distributivnu mrežu.

Kilibarda se žalio i direktoru Snabdijevanja, Upravnoj inspekcji, energetskom inspektoru, prethodnom ombudsmanu Šefku Crnovršaninu, kao i Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, ali je od većine dobio odgovore da će oni „pratiti kako se situacija razvija“, jer nemaju nadležnosti po tom pitanju.

Iz Regulatorne agencije su prvobitnu odluku o priključenju kupca na distributivnu mrežu, objasnili time da EPCG nije poštovala proceduru, osnosno prije isključenja nije dostavila upozorenje sa ostavljenim rokom za plaćanje duga.

Iz RAE su naveli da je, prije donošenja odluke po žalbi iz januara ove godine utvrđeno da je podnosilac žalbe upozoren te da je Elektroprivreda, nakon isteka roka za izmirenje duga, obustavila dalju isporuku električne energije.

Iz ove Agencije su naglasili da se zakonitost njihovih odluka može ispitati pred nadležnim sudom.

Upravni sud je pet puta ocijenio nezakonitim odluke RAE o cijenama električne energije, kada su se građani žalili.

EPCG: Utuženjem se štitimo od zastarijevanja

Iz Elektroprivrede su „Vijestima“ kazali da svoja potraživanja štite od zastarijevanja redovnim utuživanjem potrošača koji imaju zaostali dug za električnu energiju, i to shodno roku koji predviđa Zakon o obligacionim odnosima.

Prema njihovim navodima, Radovan Kilibarda je zbog duga utužen četiri puta, pa zbog preduzetih mjera zastara duga nije na snazi.

„Napominjemo da zastarjelost potraživanja može samo da utvrdi Sud pravosnažnom sudskom presudom“, istakli su iz EPCG uz objašnjenje da Zakon predviđa prolongiranje roka zastare sa dvije na deset godina, za potraživanja utvrđena pred sudom ili drugim nadležnim organima.

Bonus video: