Zloupotrebe u Fondu za manjine: Sami sebi daju pare građana

Dokumentacija Građanske alijanse otkriva zloupotrebe prilikom podjele novca iz Fonda za manjine, članovi Upravnog odbora razvijali “biznis” novcem svih građana
124 pregleda 0 komentar(a)
Avdul Kurpejović, Foto: Luka Zeković
Avdul Kurpejović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.03.2013. 19:36h

Pojedini članovi Upravnog odbora Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava sami su sebi dodjeljivali novac, a pri tom je na račune pojedinih u jednom danu “leglo” i oko 2.500 eura honorara, saopšteno je iz Građanske alijanse.

Na uplatnicama, u koje su "Vijesti" imale uvid, jasno se vidi da je 4. januara prošle godine, članu Odbora i predsjedniku Matice muslimanske Avdulu Kurpejoviću, uplaćeno 2.300 eura, upravo od Matice, koju u Fondu predstavlja, a kojoj je prije toga Fond uplatio novac.

Kurpejović je takve navode odbacio, navodeći da se radi o isplati autorskog honorara za realizaciju projekta. "Sredstva za autorske honorare se bilansiraju za svaki projekat i odobravaju u određenom iznosu od Fonda za manjine. Autorski honorari, naknade uredniku, recenzentu i lektoru isplaćuju se na osnovu odluke upravnog odbora o visini autorskih honorara i naknada do iznosa odobrenog od Fonda. Na isplaćene iznose se obračunava i uplaćuje porez i prirez", kazao je on.

Kurpejovićev primjer nije usamljen, jer su se nedavno i državni organi oglasili i doveli u pitanje način rada u Fondu. Revizori su pronašli nepravilnosti, a Upravni sud nedavno poništio prošlogodišnju raspodjelu zbog neregularnosti u odlučivanju.

“Projekat predsjednika Srpskog nacionalnog savjeta Momčila Vuksanovića, člana Upravnog odbora Fonda, dobio je maksimalan broj bodova, iako nema sufinansiranja, usklađenosti sa vladinim dokumentima i svega onoga za šta se dobijaju bodovi”, rekao je “Vijestima” Milan Radović (GA).

Komentar od Vuksanovića juče nije bilo moguće dobiti, jer nije odgovarao na pozive.

Radović je napomenuo da je Matici muslimanskoj odbijen projekat, što je konstatovano zapisnikom većinom glasova članova UO, a onda se promijenio broj tog projekta i njemu su se naknadno odobrila sredstva, o čemu su “Vijesti” ranije pisale. Zloupotreba je bilo na sve strane, pa je GA zabilježila i da su podržani projekti koji nijesu dostavili narativne i finansijske izvještaje za godinu ranije, ili su oni bili nepotpuni i nevalidni.

GA je utvrdila i da je na konkursu Fonda odobren novac za oko deset NVO koje ne postoje u registru MUP-a ili će biti brisane zbog neusklađivanja po novom Zakonu o nevladinim organizacijama.

“Pitam javnost da li znaju i za jedan projekat i za jedan rezultat koji se dobio trošenjem miliona eura iz Fonda za manjine”, pitao je Radović.

Iz Građanske alijanse više puta su pozivali Tužilaštvo da reaguje, ali uzalud.

Krivične prijave protiv članova Upravnog odbora

Iz Građanske alijanse podnijeli su i krivične prijave protiv članova Upravnog odbora, jer su odobrili novac za projekte koji ne služe očuvanju i razvoju nacionalne, odnosno etničke posebnosti, unapređenju kulturnog identiteta i baštine, razvoja jezičkog i vjerskog identiteta.

Oni su, kako smatraju u toj organizaciji, pri tom podržali projekte koji su identični onima iz ranijih raspodjela i to u enormno i nerealno visokim novčanim iznosima. Članovi Upravnog odbora su Šukrija Cikotić, predstavnik Bošnjačkog savjeta, Musa Doka iz Albanskog savjeta, Avdul Kurpejović iz Muslimanskog savjeta, Miroslav Marić iz Hrvatskog savjeta, Muhamed Uković, predstavnik Romskog savjeta i Momčilo Vuksanović, predstavnik Srpskog savjeta.

U ime poslanika, iz parlamenta su za članove UO imenovali Ivanu Dragićević, Selmu Cecunjanin i Mirsada Cikotića (DPS), Refadiju Abdić i Leona Đokaja (SDP), Liku Basri (Klub albanskih stranaka), Milivoja Krgovića (Nova srpska demokratija) i Adnana Muhovića (BS).

Bonus video: