Osniva se Sindikat medija Crne Gore

Najavljeno je da će se u narednih 20 dana moći potpisati pristupnice Sindikatu i da će mjesečna članarina biti dva eura
5 komentar(a)
novine, Foto: Luka Zeković
novine, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.03.2013. 14:09h

Sindikat medija koji će se baviti poboljšanjem socio-ekonomskog položaja zaposlenih u medijskum kućama biće uskoro osnovan, u okviru Unije slobodnih sindikata Crne Gore.

Najavljeno je da će se u narednih 20 dana moći potpisati pristupnice Sindikatu i da će mjesečna članarina biti dva eura.

„Očekujemo da Sindikat značajno doprinese našoj sndikalnoj centrali jer ćemo se lakše boriti za bolji položaj zaposlenih“, rekao je generalni sekretar Unije Srđa Keković na konferenciji za novinare.

On je kazao da će svi koji se učlane u sindikat djelovaće individualno, ne na novou kolektiva iz kojih dolaze.

Novinar dnevnika Vijesti Mila Radulović, kazala je da je krajnje vrijeme da se zaposleni u medijima počnu baviti svojim problemima.

„Smatrali smo da treba osnovati sindikat koji neće imati veze sa uređivačkom politikom, političkim interesima, podjelom novinara na zavisne i nezavisne, opozicione i državne“, kazala je ona.

Prema riječima Radulović, sindikat bi trebalo da štiti interese zaposlenih u medijima ali i honorarnih saradnika i slobodnih novinara.

„Kada budemo formalno konstutuisani, trudućemo se da se pitamo i angažujemo svuda gdje je interes novinara i medija. Vodićemo računa o našem, ali i o statusima medija u kojima radimo“, dodala je ona.

Radulović je ocijenila da je profesionalna djelatnost među medijskim radnicima na niskom nivou i da bi sindikat trebalo da se pozabavi beneficiranim radnim stažom za novinare i da steknu status službenih lica.

Ona je dodala da niko u sidnikatu nema cilj da, kako je navela, „postane sindikalni lider“.

Novinar Monitora Milena Perović Korać kazala je da sindikat nastaje iz potrebe da oni koji rade u medijima budu zaštićeni.

„Medijski radnici izvještavaju o drugim pravima radnika, ali rijetko o svojim. Javnost je uskraćena za informacije o tome šta se dešava sa radnicima čije su firme propale“, rekla je ona.

Perović Korać je navela primjer Televizije IN i kazala da javnost nije upoznata sa tim gdje su radnici tog medija.

„Jak sindikat će proizvesti slobodnije medije, to je prosto uzročno-posljedična veza“, rekla je Perović Korać.

Novinar Dnevnih novina Novak Uskoković je rekao da svi koji rade u medijima mogu dobrovoljno pristupiti sindikatu.

„Sindikatu je moguće pristupiti u narednih 20 dana kontaktirajući stručnu službu USS ili putem telefona i mejl adresa. Cilj je da se prikupi što veći broj pristupnica“, kazao je on.

Nakon prikupljenih pristupnica, dodao je Uskoković, kreće procedura formiranja skupštine i izbora sindikalnog rukovodstva.

Prema riječima Darka Ivanovića, autora emisije "Robin Hud", novinarstvo je jedina branša koja nema svoj kolektivni ugovor.

„To je zabrinjavajuće. Jako je bitno da svi koji se osjećaju medijskim radnicima potpišu pristupnicu i da se pridruže ovoj inicijativi", kazao je on.

U sindikatu, kaže on, neće biti podjela jer je najbitnija profesija.

„Društvo treba da zabrine činjenica što su crnogorski novinari podijeljeni po raznim strukovnim branšama, odjeljenjima i mi smo na osnovu toga pokrenuli inicijativu“, rekao je on.

Prema Ivanovićevim riječima, medijske radnike treba zaštititi od samovolje poslodavaca kojima, kako je naveo, neće biti milo što se osniva sindikat.

Inicijativu o osnivanju Sindikata pokrenuli su 28 novinara iz crnogorskih medija.

Bonus video: