Hajduković: To što je Kolarević uspješna, ne znači da je poznata

Kolarević je tužila izdavača "Vijesti" i traži 100.000 eura odštete zbog narušenog ugleda i časti
245 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 11.03.2013. 12:52h

Na pripremnom ročištu po tužbi advokatice Ane Kolarević protiv "Vijesti", zbog serije tekstova u kojima se povezuje sa korupcijom u aferi "Telekom", zastupnici obje strane ostali su pri tvrdnjama iz tužbe i odgovora na tužbu.

Sudija Miodrag Pešić odlučio je da se za glavnu raspravu, koja će se održati 9. maja, u dokaznom postupku pročitaju sporni tekstovi zbog koji je Kolarević tužila izdavača "Vijesti" i traži 100.000 eura odštete zbog narušenog ugleda i časti.

Kao dokaz će se između ostalog, čitati i tužba Američke Komisije za hartije od vrijednosti po kojoj se vodi postupak pred sudom u Njujorku.

Sestra starog-novog premijera Mila Đukanovića, podnijela je tužbu zbog tekstova u kojima se navode izvještaji američkih istražnih organa da je Mađar telekom pri kupovini Telekoma Crne Gore podmitio više crnogorskih zvaničnika sa ukupno 7,35 miliona eura.

Advokat ponovio navode iz tužbe Kolarević o tome da su tekstovi tendenciozni, neprofesionalni kao i da protiv nje nije vođen postupak, da ne postoji sudska odluka kao i da nije učestvovala u izvršenju krivičnog djela

Kolarević su sporni i tekstovi u kojima se pominje da je kao sudija presudila u korist hotela "Avala".

Njen zastupnik Marko Hajduković na današnjem ročištu je osporio navode iz odgovora na tužbu da su "Vijesti" prenijele informacije iz tužbe Američke komisije za hartije od vrijednosti, da su tekstovi pisani u javnom interesu i da je Kolarević javna ličnost zbog čega je dužna da trpi kritiku javnosti više od običnog građanina.

On tvrdi da Kolarević nije ni javna ni politička ličnost.

"Bila je sudija i postala advokat kao i mnogi drugi. Ako se tužilja u svom radu pokazala uspješnom to nju ne čini javnom ličnosću. Razlog zašto tužilac želi da je prikaže kao javnu ličnost je da bi opravdao medijsku harangu na ugled tužilje", rekao je Hajduković.

On je ponovio navode iz tužbe Kolarević o tome da su tekstovi tendenciozni, neprofesionalni kao i da protiv nje nije vođen postupak, da ne postoji sudska odluka kao i da nije učestvovala u izvršenju krivičnog djela.

Zastupnik “Daily Presa” izdavača "Vijesti" Jelena Vujisić, ostala je pri navodima iz odgovora da je tužba neosnovana.

Kolarević isti odšetni iznos odvojenim tužbama traži i od nedjeljka "Monitora" i dnevnog lista "Dan", takođe zbog tekstova o korupciji tokom privatizacije Crnogorskog telekoma

U podnesku se navodi da norme koje se primjenjuju na javne ličnosti, koje moraju trpjeti veći stepen kritike, odnose se i na tužiteljku, između ostalog i zbog njenih porodičnih veza, njenog profesionalnog statusa kao istaknutog advokata, kao i zbog činjenice da je ona sama u nekoliko navrata skrenula na sebe pažnju javnosti, nešto što je ona sama istakla u svom demantiju.

"Izgleda da se članci u “Vijestima” u mnogome sastoje od stavova pisaca povodom činjenica o kojima su izvještavali. Neki članci, poput članka "Prva sestra" (objavljen 9. januara 2012. godine) očigledno su satira. Oba su u granicama zaštićenog govora u skladu sa članom 10 Evropske konvencije. Treba istaći i da su članci izvještavali o pitanju koje je očigledno bilo od javnog interesa. To što se dotični govor ne dopada tužiteljki, pa možda ni široj javnosti, nije relevantno u tom pogledu", navodi se u odgovoru.

Ističe se da čak i da je Kolarević imala valjane osnove za svoju tužbu, traženi iznos na ime odštete je pretjeran i može, samo po sebi, biti posmatrano kao kršenje prava "Vijesti", prema članu 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Kolarević isti odšetni iznos odvojenim tužbama traži i od nedjeljka "Monitora" i dnevnog lista "Dan", takođe zbog tekstova o korupciji tokom privatizacije Crnogorskog telekoma.

Nakon objave tužbe američke Komisije za hartije od vrijednosti, u kojoj se tvrdi da su Mađari podmitili više osoba u Crnoj Gori zarad sticanja dodatnog akcijskog kapitala Telekoma Crna Gora, Vrhovno državno tužilaštvo je saopštilo da će provjeriti novoobjavljene detalje.

VDT, kako se kasnije ispostavilo, sprovodio je istragu na zahtjev američkih vlasti, ali te 2007. u spornim ugovorima nijesu pronađeni elementi krivičnog djela korupcije.

Nakon tužbe SEC-a, VDT je obnovilo istragu, do sada bez rezultata. Vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić nedavno je saopštila da nema elemenata da bi se vodio postupak u slučaju "Telekom".

Bonus video: