Domaće mlijeko nikako da prevlada

Do sada se često čula povika da domaći proizvođači trpe zbog uvoza mlijeka. Sada zbog ove situacije imamo prilično drugačije stanje na tržištu, rekao je Ivanović
142 pregleda 3 komentar(a)
Mlijeko, Foto: Zoran Đurić
Mlijeko, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 10.03.2013. 19:15h

Od pojave problema sa aflatoskinom sa crnogroskog tržišta povučeno 700 tona mlijeka, rekao je juče ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović.

On je kazao da u narednom periodu ne očekuje značajnije probleme kad je riječ o snabdijevanju mlijekom.

“Od 254 uzorka 182 ili 72 odsto nijesu zadovoljili standarde zbog povećanog aflatoksina. Ostatak je nakon provjere vraćen na tržište. Shodno stavu dobavljača, vraćeno je 110 tona mlijeka uglavnom beogradskom Imleku i Šabačkoj mljekari. Ostali dobavljači moraće da se izjasne šta da se radi sa neispravnim mlijekom”.

Pražnjenjem magacina, kako je kazao Ivanović, stvara se prostor za uvoz novih količina mlijeka. Ministar je objasnio da Vlada nije zabranila uvoz mlijeka i stočne hrane već samo neispravnih serija.

“Ne možemo dati saglasnost za uvoz 300 tona mlijeka ako ne možemo da ih smjestimo. Imaćemo još malo strpljenja da dobavljači odluče šta će sa neispravnim mlijekom da bi se oslobodio prostor za uvoz”.

On tvrdi da je identifikovan najveći broj domaćih proizvođača mlijeka sa povećanom dozom aflatoskina i da se on sada ne mjeri stotinama nego desetinama.

Ministra čudi premali udio domaće proizvodnje i u situaciji potuno smanjenog uvoza.

“Svega jedna petina ukupne proizvodnje domaćeg milijeka se predaje prerađivačima. Ostatkom raspolažu domaćinstva. Meni je kao ekonomisti čudna ova situacija. Do sada se često čula povika da domaći proizvođači trpe zbog uvoza mlijeka. Sada zbog ove situacije imamo prilično drugačije stanje na tržištu koje je veoma naklonjeno domaćim proizvođačima. Ali ne vidim da se situacija nešto mijenja”.

Ministru nije jasno da li proizvođačima sirovog mlijeka bolje odgovara da proizvode sir ili su subvencije koje dobijaju nedovoljne.

Proizvođač mlijeka Željko Radeč kaže da je država u krizi sa mlijekom reagovala neadekvatno i sporo, pa je nedostatak koncentrata za ishranu krava doprinio slabom učinku mljekara.

“Barem 40 odsto je pad mlijeka u odnosu na vrijeme kada smo imali koncentrat. Mnogo je bilo čekanja, akcija je bila spora. Nemam riječi”, rekao je Radeč Televiziji Vijesti.

On je rekao da je šteta koju su domaći proizvođači pretrpjeli “gotovo nenadoknadiva”.

Ministar je indirektno potvrdio konstataciju iz pitanja novinara da je u Srbiji, iz koje se uvoze najveće količine stočne hrane, vrlo izvjesna nestašica i da bi to moglo izazvati lančanu reakciju.

“Imamo informaciju da generalno u regionu postoji nestašica stočne hrane. Postoji i velika vjerovatnoća da će doći do povećanja cijene te hrane. Problem je i to što sva količina stočne hrane nije ispravna i to izazava dodatne troškove provjere”.

Ministar Ivanović je rekao da se domaća proizvodnja mlijeka stabilizuje.

“Uvećavaju se količine domaćeg mlijeka koje se nude tržištu i količine uvezenog mlijeka sa dobrim serijama...Potrebno je da se distributeri odluče šta će se neispravnim mlijekom da bi se oslobodio prostor za uvoz novog”.

Bonus video: