Sud: Plate nezakonito povećane u Kolašinu

Vuksanovićeva ocijenila de je riječ o političkoj odluci Ustavnog suda
139 pregleda 2 komentar(a)
Željka Vuksanović, Foto: Zoran Đurić
Željka Vuksanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 29.06.2018. 05:47h

Ustavni sud ukinio je odluku o povećanju zarada zaposlenim u javnom sektoru Opštine Kolašin, koju je u oktobru 2016. donijela tadašnja gradonačelnica Željka Vuksanović.

Ustavni sud je to učinio na inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti, koju je podnio radnik Službe zaštite Vukasan Popović, koji je naveo da je o odluci moralo da se raspravlja u lokalnoj Skupštini.

Sud je ocijenio da je Vuksanovićeva odluku o zaradama zaposlenih u javnom sektoru donijela bez zakonskog osnova.

Vuksanovićeva, međutim, kaže da je riječ o političkoj odluci. Pojasnila je da na to ukazuje “i brzina odlučivanja i objavljivanja odluke u Službenom listu“.

Popović je inicijativu podnio u februaru, Ustavni sud odluku donio 28. maja, a taj akt je objavljen u Službenom listu 22. juna.

“Uostalom, svi koeficijenti za zarade lokalnih službenika određeni su zakonom. Koeficijent za zaradu predsjednika Opštine takođe. Zakon nije prepoznao samo zarade za predsjednika Skupštine, potpredsjednika opštine, glavnog administratora i starješine organa čiji su koeficijenti određeni uz saglasnost Vlade i ne izlaze iz okvira koji su dati mišljenjem Ministarstva finansija”, rekla je ona.

U obrazloženju, Ustavni sud navodi da Skupština Opštine Kolašin nije dostavila odgovore na stavove sadržane u rješenju o pokretanju postupka. Ustavni sud je utvrdio da je Vuksanovićeva odluku donijela pozivajući se na pravni osnov koji u materijalnom i pravnom smislu ne sadrže ovlašćenje za donošenje tog akta.

Popović je ranije kazao da je Vuksanovićeva za odluku o zaradama trebalo da pita i SO.

Vuksanovićeva kaže da je odluka o zaradama zaposlenih u javnom sektoru kojom su privremeno utvrđeni koeficijenti donesena na osnovu Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Članom Zakona je određno „da ako se propisi kojima se uređuju zarade ne usklade u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu zakona (odluka SO uz mišljenje Ministarstva finansija) zarade će se privremeno urediti aktom nadležnog organa lokalne samouprave uz saglasnost Vlade.

Vuksanovićeva naglašava i da je Vlada dala saglasnost na njenu odluku.

Bonus video: